Snubbe på stubbe. Bosse Rosén arrangerar SM i stubbsittning. Foto: Olof Thorell

Gör absolut ingenting – bli svensk mästare

Klarar du av att göra absolut ingenting i 30 minuter? Då kan du ta hem titeln som svensk mästare i ”anti-sporten” stubbsittning som arrangeras i Tyresö nästa helg. – Många kommer nog att uppleva det som lång tid, säger arrangören Bosse Rosén.

  • Publicerad 08:00, 14 sep 2017

Bosse Rosén är utbildad fysioterapeut och arbetar idag som sjukgymnast och mindfulness-instruktör i Tyresö.

Men när han beskriver sitt jobb så säger han att han ägnar sig åt grön träning eller att han är en naturhälsopedagog, expert på grön friskvård eller, som han själv uttrycker det, en ”utemanare”. Inte utmanare – utemanare.

Avslappnad på stubbe

– När satt du ner och gjorde ingenting senast? frågar han när vi promenerar från Gammelströmmen till ”arenan” där SM i stubbsittning ska gå av stapeln.

– Och då menar jag ingenting alls. Ingen mobiltelefon, ingen tv, tidning eller bok. Idag är stress ett eskalerande problem i samhället och vi möts av intryck överallt. Det finns mycket forskning som visa att naturen har en massa avslappnande egenskaper. Att bara sätta sig på en stubbe en stund och inte göra någonting kan ha en oerhört avslappnande effekt, säger Bosse Rosén.

Idén till att arrangera ett SM i stubbsittning kom efter att han använt just stubbsittning som en del i sitt jobb på Balansverkstan i Tyresö, där Bosse Rosén bland annat arbetar med att hjälpa människor som lider av stress eller utmattning.

En ”anti-tävling”

– Jag brukar ha stubbsittning som en del i olika aktiviteter som jag arrangerar. Eftersom många uppskattar det så tänkte jag att man kanske borde arrangera ett SM i stubbsittning, säger han.

Men någon regelrätt tävling är det inte frågan om, egentligen. Bosse Rosén beskriver det istället som en ”anti-tävling”.

– Tanken med att kalla det för SM är för att visa det absurda i att tävla i välbefinnande. Man kan inte tävla mot någon annan när det gäller ens eget välbefinnande.

Tanken med stubbsittning har sitt ursprung i mindfulness, som Bosse Rosén arbetar mycket med. Det är ett sätt att försöka vara i nuet och inte tänka på jobbet, skolan, andra måsten eller vad man ska göra efter stubbsittningen.

30 minuter = lång tid

Själva ”tävlingen” sker den 23 september klockan 14 med start vid Gammelström i Tyresö. Man kan anmäla sig till SM i stubbsittning via Balansverkstans facebook-sida.

Stubbsittningen kommer att pågå i 30 minuter, efter vad Bosse Rosén kallar för ”nedvärmning”. Nedvärmningen är en promenad genom skogen bort till platsen för tävlingen.

– Många kommer nog att tycka att 30 minuter är väldigt lång tid att sitta och inte göra någonting. Men det är från person till person och beror lite på vad som händer i huvudet under tiden, säger Rosén.