Kungliga väntsalen på centralstationen är en för allmänheten gömd plats. Foto på Kung Carl Gustav och Silvia. Foto: Christian Lärk

Gömt väntrum för kungligheter på Stockholms centralstation

På Stockholms centralstation finns en av stans hemligaste vrår – en väntsal för kungligheter. Mitt i har besökt vänthallen som bjuder på en historisk tillbakablick.

  • Publicerad 05:00, 20 jul 2020

SERIE

Mystiska platser

Stockholm kryllar av mystiska platser. Mitt i guidar till utflyktsmål som kittlar fantasin och kan ge både rysningar och kalla kårar. Detta är del 2.

Här är alla delar i serien:

Del 1: Sveriges första kärnreaktor låg i Stockholm

Del 2: Gömt väntrum för kungligheter på Centralstationen

Del 3: Stugorna förfaller i mystiskt övergiven by

Del 4: Underjordiskt rum gömmer sig under Södersjukhuset

Del 5: Kymlinge station är hållplatsen som aldrig öppnade

Del 6: Förfallet lasarett med anor från ett kungamord

Del 7: Här kan du besöka fort som är över 100 år gamla

Visa merVisa mindre

En pampig dörr i änden av centralstationen leder in till den kungliga väntsalen. Bakom dörren finns först en hall där gäster kan hänga av sina kläder. Där finns även en gemensam toalett.

Drottningen har eget rum

Bortanför hallen ligger den stora väntsalen med en inredning som påminner om en svunnen tid. Gamla ståtliga möbler, högt tak, vackra målningar och inredningsdetaljer. I en del av väntsalen finns ytterligare ett rum.

– Det är drottningens rum. Hon har även en egen toalett, säger Kristina Holmqvist, centrumledare på Jernhusen AB som äger Stockholms centralstation.

Drottningen har ett eget rum i väntsalen. Här är en del av rummet. Foto: Christian Lärk.

Rummet är mysigare och taket är lägre än i resten av vänthallen.

– Jag tror att hon fick ett eget rum för att hon skulle kunna dra sig undan när kungen tog emot kungligheter och andra statsbesök. Sedan dess har rummet blivit kvar, säger hon.

Fast inredning från 1927

Den kungliga väntsalen låg till en början där Forex i dag ligger på Centralstationen och flyttades till den nuvarande platsen 1904. Första stora renoveringen skedde 1927 då lokalen fick fler fönster, nya möbler och målningar på väggarna.

– Det är konstnären Filip Månsson som målat konstverken som föreställer de fyra slotten: Haga, Drottningholm, Ulriksdal och Gripsholm.

Senast väntsalen genomgick en stor renovering var 1927. Foto: Christina Lärk.

Vid renoveringen 1927 bygges även den Kungliga gången som går från väntsalen ut till perrongen. Den finns kvar än i dag och gömmer sig i södra delen bakom McDonalds, ett område som inte är tillgänglig för allmänheten.

– Mycket av de ni ser i väntsalen i dag är den fasta inredningen från 1927. Sedan dess har vi renoverat lite, bland annat bytt gardiner, klätt om möbler och målat om på vissa ställen, säger Kristina Holmqvist.

Kungliga gången som går från väntsalen ut till perrongen. Foto: Christian Lärk.

Fakta

Kungliga väntsalen

Centralstationen invigdes 1871. Från början fanns det ingen Kunglig väntsal. Enligt äldre ritningar ändrades 1:a klass väntsalen till kunglig väntsal, men när det skedde är oklart. 1904 flyttades väntsalen till sin nuvarande plats i stationshusets södra ände.

Väntsalen gjordes sedan om 1927. Då fick den fler fönster och bands samman med en ny korridor till perrongen, Kungliga gången. Delar av inredningen behölls, men kompletterades med väggmålningar, nya möbler och inredningsdetaljer. Stor del av inredningen från då finns kvar i dag.

Väntsalen har renoverats 1978 och 1992. Delar har målats om, möbler har klätts om och gardiner och mattor har bytts ut.

De gamla möblerna som flyttats från väntsalen finns bevarade på Järnvägsmuseet i Gävle. En lite uppsättning möbler finns kvar i drottningens rum.

Kungliga väntsalen i Stockholm är en av få i Europa som fortfarande används av kungligheter.

Inredningskonsten är främst från 1920-talet, en tid som ses som höjdpunkten i svensk arkitektur.

Arkitekten Folke Zetterwall har skapat inredningen. Både den från 1904 och den från 1927.

Centralstationen inrymmer flera andra hemliga rum, bland annat generaldirektörens rum, överläggningsrummet och detaljer från när det fanns lägenheter i huset.

Källa: Jernhusen
Visa merVisa mindre

Kan hyras av privat sällskap

I dag används väntsalen främst som ett museum och ungefär två gånger i månaden hålls visningar. Det går även att hyra salen för en privat event. Men reglerna är hårda. Sällskapet får inte dricka rödvin eller kaffe. Det är även förbjudet att ha levande ljus i lokalen.

– Vi måste vara aktsam med miljön. Väntsalen har ett kulturhistoriskt värde och räknas som ett museiföremål, ett kulturarv.

Kristina Holmqvist är centrumledare på Järnhusen AB och arrangerar turer i väntsalen. Foto: Christian Lärk.

Del av kulturhistoriska arvet

Alla förändringar som ska genomföras i väntsalen måste godkännas av länsstyrelsen och allt arbete dokumenteras. Jernhusen följer även ett strikt vårdprogram vad gäller underhåll och städning av hallen.

– Vi får inte göra vad vi vill här, vilket är bra. Det är en del av historia som är viktig att ha kvar och som vi har fått i uppdrag att bevara, säger Kristina Holmqvist.

Mitt har fått tillträde till den för allmänheten gömda plats. Foto: Christina Lärk.

Vad kostar det att underhålla väntsalen?

– Underhållet är en del av hela centralstationen, så jag kan inte bryta ut och säga exakt vad den här delen kostar. Det blir ju en kostnad såklart, men det är en del av vårt arv som vi ska vara stolta över, säger hon.

Lista

Här är fler platser att besöka

Nobels spränggropar i Vinterviken, Aspudden

Här hade Alfred Nobel sin nitroglycerinfabrik från 1865. Spränggroparna skapades för att tillverkningen skulle bli mer säker. De är klassade som fornlämning sedan 1995.

Skanskvarn i Årsta

Den gamla väderkvarnen byggdes 1850 och är i dag en restaurang. Vissa påstår dock att det spökar på platsen.

Långbro psykiatriska sjukhus, Älvsjö

Byggdes i början av 1900-talet. Bland annat utfördes lobotomi. Den tyske nazisten Hermann Göring vårdades under en period för sin psykiska ohälsa och morfinmissbruk.

Cedergrenska tornet, Danderyd

Började byggas 1896, men var inte klart förrän exakt 100 år senare. På en hemlig plats finns ett skrin inmurat som inte får öppnas förrän 21 april 2096.

Ljunglöfska slottet, Blackeberg

1861 köpte grosshandlaren och snusfabrikören Knut Ljunglöf platsen. Han ägde nästan halva västerort en gång i tiden. I dag sägs han och hans träben spöka på slottet.

Eugeniahemmet, Solna

Ett skol- och sjukhem för fattiga, obotligt sjuka barn med funktionsnedsättning runt förra sekelskiftet. Hemmet finansierades med välgörenhet och barnens eget arbete. Det avvecklades 1971.

Sandakällan, Nacka

Kallvattenkällan rinner intill Sandasjön i Nacka. Enligt gammal folktro kan naturliga källor bota sjukdomar.

Café Sten Sture, Gamla stan

Anckarström sköt Gustav III under en maskerad 1792. Efter att han gripits och fängslats kastades han i denna fängelsehåla i väntan på sitt dödsstraff. I dag kan du i stället ta dig en kaffe här.

Palmeska huset, Östermalm

Ligger vid Kungsträdgården. 1885 sjön Kristina Nilsson från Grand hotels balkong. En stor folkmassa samlades mellan Palmeska huset och Fersenska terrassen och ett 20-tal personer trampades ihjäl.

Säby gravfält på Ingarö, Värmdö

150 gravar från yngre järnåldern finns här. Den största graven är 20 meter bred och där tros en hövding ligga.

Lövholmen, Liljeholmen

Här finns rester från en gammal färgfabrikoch kolsyrefabrikens rostiga destillationstorn. Området ska bebyggas. Detta är en chans att besöka Stockholms sista centrala industriområde innan det bebyggs med bostäder.

Skyddsrummet Elefanten, Sollentuna

Under stadsdelen Edsberg i Sollentuna kommun ligger atombunkern Elefanten i ett jättelikt bergrum. Här skulle extra viktiga personer söka skydd vid ett kärnvapen krig. Det finns än i dag kvar – helt orört.

Fängelsehålor, Vaxholms fästning

Vaxholms fästning är en välkänd plats, men under 1700- och 1800-talen användes fortet också som fängelse. Bland annat ska stortjuven Jacob Guntlack, publicisten Magnus Jacob Crusenstolpe och generalen Georg Carl von Döbeln har suttit inspärrade här.

Astrid Lindgrens bostad, Vasastan

På Dalagatan 46 bodde författaren från 1941 och fram till sin död 2002. Hr skrev hon många av sina världsberömda böcker. I dag är lägenheten bevarad som den såg ut när Astrid Lindgren bodde där.

Årsta slott, Haninge

Byggdes på 1600-talet och har haft flera ägare. På 1800-talet ägdes slottet av släkten Saxenberg. I dag finns en gravliknande minneslund över Saxenbergarna på en kulle i parken. Men ingen minns om det är en grav eller en minnesplats, eller varför den ligger där. Det sägs också att det spökar i huvudbyggnaden, bland annat ska ljudet av kulor ha hörts i det gamla biljardrummet.

Visa merVisa mindre

Fakta

Får jag besöka dessa platser?

Innan du på egen hand bestämmer dig för att upptäcka stadens gömda, dolda och mystiska platser är det viktigt att tänka sig för. Kolla upp vad som gäller innan du ger dig ut på upptäcktsfärd.

Det är inte lagligt att gå in på vilken övergiven plats som helst. Om den ägs av byggföretag eller har privata ägare kan du behöva be om lov för att få göra ett besök.

När du väl besöker en övergiven plats är det viktigt att du tänker på att se dig för. Det kan finnas farliga eller vassa föremål och både golv och trappor kan vara instabila.

Visa merVisa mindre