Gömda kvinnor bakom mystisk skylt i Väsby

Kvinnor på flykt från hotfulla eller våldsamma partners tvingas gömma sig över hela Sverige. Flera av dem har bildat ett nätverk för att göra sig hörda. Även i Väsby. – Vi har alla komplicerade och helt sjuka historier, säger en kvinna.

  • Publicerad 15:33, 17 feb 2020

På flera platser runt om i Sverige har kryptiska skyltar plötsligt uppmärksammats. Under fredagen dök en upp på Dragonvägen.

Många Väsbybor uppmärksammade skylten, och på Facebook spekulerades det flitigt kring vem som legat bakom den.

”Vi är 800 kvinnor som lever gömda (bortglömda). Hur många barn? Vår röst tystades. Alla ni som är fria till att synas och höras, gör vår röst hörd!”, skriver signaturen Gömda kvinnor.

Nätverk av våldsutsatta kvinnor ligger bakom skyltarna

Mitt i har pratat med en av kvinnorna i nätverket Gömda kvinnor som ligger bakom skyltarna. Hon tvingas leva gömd från sin före detta partner under det näst högsta säkerhetsskyddet i Sverige, skyddad folkbokföring, och är skriven i en av kommunerna hon tvingades fly från för flera år sedan.

– Det finns personer över hela Sverige med samma skyddsbehov. Vi har alla komplicerade och helt sjuka historier, säger hon.

”Gör vår röst hörd”. Nätverket Gömda kvinnor vill uppmärksamma eftervåldet och svårigheterna med att tvingas leva under skyddad identitet. Foto: Privat

Även hennes barn måste ha skyddad identitet.

– Det är bara på grund av mig, och det känns så fel. Jag har tänkt det många gånger, ”ska jag bara ta bort skyddet och chansa, för att det är så jobbigt?” Men vissa av oss kan inte ta bort skyddet, vi hittas döda om vi gör det.

Mer stöd åt kvinnojourerna – eloge till Upplands Väsby

Att leva med skyddad identitet medför en mängd problem, allt från kontakten med sjukvård och skola till att gå med i en förening eller handla på internet. För att inte tala om rädslan för att bli upptäckt, menar kvinnan.

Hon säger att kontakten med myndigheter varit snårig, och att få skyddad identitet har varit svårt. När hon tog med sig sina barn och flydde från sin våldsamma partner hamnade hon i Väsby vid ett tillfälle.

– För mig var kvinnojouren i Upplands Väsby ett otroligt stöd. De är så otroligt duktiga. Vi har kvinnojourer i hela Sverige, de är extremt duktiga, men tyvärr har de ekonomiska problem.

Vill uppmärksamma problemen

Gömda kvinnor har som mål att uppmärksamma svårigheterna med att leva under skyddad identitet och eftervåldet, det vill säga mäns våld mot kvinnor och konsekvenserna av det. Som en reaktion till en podcast i Aftonbladet ställde en kvinna upp en skylt i norra Sverige, och nu har aktionerna alltså spridit sig hela vägen till Väsby.

– Jag har lämnat lappar och målat tavlor runt om i Sverige. Vår gemensamma önskan är att någon politiker skulle fråga sig vad samhället lägger pengarna på, säger hon.

– Vi skulle önska att kvinnojourer sköter allt som har med att skydda kvinnan att göra, inte socialtjänsten. Det är ofta där det brister, att de eller polisen inte tror på oss.

Även i Uppsala har skyltar dykt upp på centrala platser. Foto: Privat