Neil Fossett är från Surrey i England. Sedan 80-talet har han jobbat på golfklubbar i Jönköping, Djursholm, Ullna, Lindö och nu Vallentuna. Foto: Louise Kristoffersson

Golfboom i coronatider – uppsving för Vallentuna GK

Idrotten drabbas ofta hårt av coronarestriktionerna. Men det finns undantag. På Vallentuna Golfklubb har medlemmarna ökat med nästan 50 procent i år.

  • Publicerad 19:02, 10 sep 2020

Uteblivna biljettintäkter och deltagaravgifter har inneburit en ekonomisk smäll för många idrottsföreningar. Men golfen, som tappat medlemmar de senaste tio åren, går mot ljusare tider.

– Det stämmer absolut, skrattar Neil Fossett när vi ringer för att kolla om trenden även gäller Vallentuna.

Stark tillväxt

Han äger och driver Vallentuna GK sedan 2014 och beskriver 2020 som ”galet bra”. Klubben har ökat med 489 medlemmar till 1512 personer – en tillväxt på 48 procent. Spelare från andra klubbar har ökat sina besök med runt 40 procent.

– Och juniormedlemmarna har ökat från 110 till 210. Det är fantastiskt, de är ju framtiden.

Golf passar bra för den som vill hålla sig i form utan att bryta mot reglerna om sociala avstånd, säger Neil Fossett.

I hela Sverige råder ett slags golffeber. Antalet ronder passerade redan i juli 6 miljoner och för första gången sedan 2010 var medlemmarna i landets golfklubbar fler än 500 000. Coronan har gynnat sporten eftersom det är lätt att följa avståndsreglerna under spelet. Svenska Golfförbundet tror också att bra väder och en tidig säsongsstart på många håll har bidragit till boomen.

Neil Fosset ser också medlemmar återkomma efter 10 eller 15 års uppehåll.

Fler anställda

Många har jobbat hemma och har tyckt att det varit dags att återuppta golfen. Jag tror att människor haft lite mer fritid. Och många stockholmare har inte rest i väg utan stannat hemma.

Den ökande tillströmningen har gjort att han kunnat öka antalet säsongsanställda från sex till nio personer.

Även omsättningen har förstås ökat och pengarna kommer att återinvesteras i anläggningen.

Till anläggningen kommer snart även padelbanor och driving ranges.

– Tanken var från början att vi skulle bygga sex padelbanor och en inbyggd driving range. Allt var klart, men sedan kom coronan och finansiärerna hoppade av. Nu har vi bestämt att bygga padelbanorna ändå och att driving rangen byggs över med tak.

Han tror inte heller att ökningen är tillfällig.

– Jag tror tyvärr att corona är här för att stanna. Det finns ingen quick fix. Vi hoppas förstås att det kommer en lösning på coronan men golfmässigt tror jag att nästa år blir likadant som det här. Medan pandemin pågår får man anpassa sig och då passar golf perfekt. Det går bra att vara utomhus och man håller avstånd. Särskilt de äldre mår bra av att kunna vara aktiva och umgås i stället för att sitta ensamma hemma.