Golfbollar och febertermometrar spolas ner i toan

Mobiltelefoner, golfbollar och leksaker är bara några av de konstiga saker som hittas i rensgallren. I en ny kampanj går Käppalaverket ut och informerar invånare i elva kommuner att det bara är kiss, bajs och toalettpapper som ska spolas ner i toan.

  • Publicerad 16:51, 10 okt 2018

Totalt renar Käppalaverken på Lidingö, avloppsvatten från en halv miljon människor i norr och öster om Stockholm. Varje år fastnar ungefär 900 000 kilo skräp i verkets rensgaller.

– Vi hittar alla möjliga konstiga saker i våra rensgaller, till exempel leksaker, golfbollar, luktborttagare, febertermometrar och pennor, säger Susanne Carlberg som är kommunikationschef på Käppalaförbundet.

Skaffa en papperskorg till badrummet, uppmanar Käppalaverket i sin kampanj.

Mobiltelefoner och tandborstar finns också med på listan med konstiga grejer som fastnat. Det största problemet är dock vanligt badrumsskräp som våtservetter, tamponger, trosskydd, bomullstussar och tops.

Vi vill öka kunskapen om att man bara ska spola ner kiss, bajs och toalettpapper

Susanne Carlberg, Käppalaförbundet

Kampanjen som bland annat består av fyra informationsfilmer om hur du använder toaletten på rätt sätt riktar sig till invånarna i Danderyd, Lidingö, Nacka, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Täby, Upplands-Bro, Upplands Väsby, Vallentuna och Värmdö.

Bindor, trosskydd och snus ska inte slängas i toan.

– Vi genomför den här kampanjen för att öka kunskapen om att man bara ska spola ner kiss, bajs och toalettpapper i toaletten och slänga skräp i papperskorgen, skapa en beteendeförändring och på så sätt minska mängden skräp som kommer till Käppalaverket.

Skräp som täpper till ledningar orsakar problem i hemmen, lokalt i kommunernas avloppsledningsnät och för Käppalaverket.