Martin Forstner får hjälp av ledsagare Björn Rosander inför ett slag på Sollentuna GK. Foto: Jens Kassnert

Golf för blinda – handikapp är inte bara en siffra

Att Martin Forstner är blind är inget som stoppar honom från att spela golf. På Sollentuna GK får synskadade golfare motivationen till att idrotta tillbaka.

  • Publicerad 09:11, 18 sep 2018

Den vanligaste frågan till en golfare är utan tvekan ”vad har du för handkapp?”. För Martin Forstner är svaret givet – blind.

Martin Forstner är blind och Jan Ahlén är gravt synskadad, de spelar på Sollentuna GK på måndagar i klubbens paragolf-sektion. Med sig på banan har de ledsagare som både hjälper till med att hitta bollen och ställa upp spelaren i rätt riktning. Därefter ligger allt hos golfaren själv och visst händer att det blir en och annan luftsving.

– Jag gör min sving som vilken provsving som helst.  Att slå iväg bollen är inga problem, den ligger ju still. Däremot att hitta den efteråt är svårare, säger Jan Ahlén innan han slår upp bollen på tionde hålets green – ett spikrakt 150 meters slag ifrån ruffen.

Jan Ahlén ska precis slå ut från från tionde hålet på Sollentuna GK. Foto: Jens Kassnert

Alla kan spela

Sollentuna GK har en paragolf-sektion, eller som det heter i svenska golfförbundet, handigolf, där spelare med olika funktionsnedsättningar ingår. I dagsläget består paragolf-sektionen av närmare tio spelare.

Eldsjälen Michael Burman driver denna sektion tillsammans med  Björn Rosander och Bo Cederberg, de menar att alla kan spela golf, oavsett handikapp.

– En golfprofil hos oss här har amputerat båda armarna och bägge benen men har som ambition att bli världens bästa quadruppel-amputerade golfare, säger Michael Burman samtidigt som han kör golfbilen med Jan Ahlén som passagerare.

På golfbanan känner jag en frihetskänsla som jag inte får någon annanstans

Martin Forstner

För Martin Forstner som är blind är det inte bara resultatet på banan som gäller. En av anledningarna att han spelar är för att han mår bra på golfbanan där han slipper gå in i andra människor.

– På golfbanan känner jag en frihetskänsla som jag inte får någon annanstans. Här kan jag gå rakt fram i vanlig takt utan blindkäpp och utan att krocka med folk, säger han.

Jan Ahlén stämmer in.

– För mig kan golf bli terapi. Jag slår min boll och tittar efter den länge. Sedan kommer jag på mig själv och tänker, vad tittar jag efter – jag ser ju ändå inget efter den har lyft, säger Jan.

Nära att sluta med golfen

Både Martin och Jan hade slutat med golf om det inte var för Michael Burman och de andra i klubben som är inblandade i Para-sektionen.

– Jag har varit nära att sälja klubborna flera gånger. Senast jag spelade gick det inte bra och det är därför jag spelar idag. Jag vill avsluta säsongen med en bra runda, säger Martin.

Till skillnad från Martin ser Jan litegrann och kan ta sig fram på banan på egen hand men hans syn blir sämre och sämre.

– Deras jobb är så värdefullt. När min syn blev sämre trodde jag att det var kört och jag skulle ha slutat om jag inte träffat Michael, säger han.

Under året arrangerades dessutom ett korthåls-KM för blinda på Sollentunas GK. Då ställde funktionärer, banarbetare och andra från klubben upp. Med täckta ögon förstås.

– Den som kom närmast hål på en av grenarna hamnade hela 45 meter ifrån flaggan men på fairway, säger Michael som var en av de trettio spelarna som deltog.

Martin Forstner slår ett bunkerslag. Foto: Jens Kassnert

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Så drabbas ridskolan av inflationen

Nyheter Kan tvingas höja avgiften: "Känns riktigt jobbigt" Dyrare el, diesel och foder – för Överby ridskola har inflationen lett till mörka orosmoln på ridskolans himmel."Vi är beroende av det mesta som ökat, vi är ganska utsatta", säger Lena Wiman,...fredag 12/8 16:12

Flicka föll från balkong – skulle spela in Tiktok-video

Nyheter Oklart skadeläge En flicka har fallit från en balkong på tredje våningen. Hon har själv uppgett att hon skulle spela in en Tiktok-video.torsdag 11/8 9:10