”Golf är för alla” – öppet hus på Viksjö GK

Den 20 maj är det premiär för Golfens dag då över 300 klubbar i hela Sverige har öppet hus med möjlighet att prova på. Viksjö GK är en av dem.

  • Publicerad 15:23, 10 maj 2017

– Många tror fortfarande att golf är en stängd sport, men så är det inte. Golf är en idrott för alla, säger Charlotta Mannz, junioradministratör på Viksjö GK.

Golfens dag är ett nytt intiativ för att visa upp golfen för en bredare allmänhet, något som behövs enligt Charlotta Mannz.

Nybörjare är välkomna

– Även många av de närboende har aldrig satt sin fot här. Vi vill att folk ska komma hit och se vilket härligt ställe det är att vara på. En riktig oas, säger Charlotta Mannz.

Med start klockan 10 finns det möjlighet för att prova på golf, också för totala nybörjare.

– Det är lite ovanligt att även de som aldrig har spelat tidigare får chansen att gå ut och spela på vår 9-hålsbana.

Rundtur i golfbil

Klockan 10–12 kan barn i åldern 6–9 år testa golf på Stora övningsfältet. 10–14 är det prova på-golf på 9-hålsbanan, med en fadder. Swingstudion är öppen 10–11 och rangen, med tränare på plats, är igång mellan 11.30 och 13. Och klockan 12–13 finns möjlighet att få en rundtur på golfanläggningen med golfbil.

– Alla är välkomna, men vi vänder oss i första hand till barn. De barn som inte har föräldrar som spelar har ofta svårt att få upp ögonen för golf, säger Charlotta Mannz.

Intresset växer igen

Antalet golfspelare ökade i hundra år i Sverige, 1904–2004, men sedan började antalet medlemskap i klubbarna minska. 2014 vände det igen, sedan dess är trenden positiv. Med initiativet Golfens dag vill Golfförbundet ta tillvara på det växande intresset och nå nya spelare.

Viksjö GK har märkt av det ökade intresset. Med sina 280 aktiva i åldern 6–21 år är man en av de större barn- och ungdomsklubbarna i Sverige.

Klubbor finns att låna

Temat för Golfens dag i år är ”Dubbelt upp”. Tanken är att alla klubbens medlemmar tar med en kompis eller familjemedlem som inte spelar golf. Men alla är alltså välkomna att komma och prova på, och klubbor finns at låna.

– Ja, målet för oss är att nå ut till dem som aldrig har satt sin fot på en golfbana och visa vilken fantastisk idrott det är, säger Charlotta Mannz.

Fakta

Öppet hus på nära 30 klubbar i Stockholms län

Golfens dag kommer att arrangeras tre år i rad, med start i år då det sker den 20 maj.

Över 300 golfbanor har öppet hus med möjlighet att prova på golf.

Svenska Golfförbundet äe en av aktörerna bakom initiativet.

Nära 30 klubbar i Stockholms län deltar i arrangemanget.

Mer information finns på www.golf.se/golfens-dag

Visa merVisa mindre