Gokartbanan räddad – blir kvar i minst tio år

Hotet mot den omdiskuterade gokartbanan norr om Staketvägen är undanröjt. I dag fredag slöt Järfälla MK ett nytt arrendeavtal med markägaren, Sollentuna Häradsallmänning.

  • Publicerad 16:48, 2 feb 2018

– Nu är vi otroligt glada för klubben och för alla ungdomar och deras familjer, säger Jonas Lange, styrelsemedlem i Järfälla MK.
Det såg länge mörkt ut för motorklubben då Sollentuna Häradsallmänning tidigare velat få bort klubben genom att inte förlänga det tidigare arrendet som löpte ut den 31 december.

Vändning av markägaren

Alldeles före årsskiftet öppnade dock häradsallmänningen för fortsatta förhandlingar i januari, och nu har de gått i lås.
Järfälla MK:s nya arrende är på tio år, men enligt Jonas finns inga indikationer på att klubben då hotas av vräkning på nytt.
– Mycket hinner hända på tio år, men det känns bara bra nu. Vi blir kvar på samma plats i minst tio år, säger han.

Högre arrende

Årsarrendet höjs rejält, från tidigare strax under 400 000 till 2,5 miljoner kronor, men det bekymrar inte Jonas Lange.
– Under våra diskussioner så har även Riksidrottsförbundet, Bilsportförbundet, Kungliga Automobilklubben och flera kommuner visat engagemang.
Så det ser ut som att ni kan få hjälp med ekonomin?
– Ja. Ur allt negativt som har varit kommer något positivt. Redan i nästa vecka ska vi dit och skrubba och fixa. Allt känn så mycket roligare nu, vi har en framtid och vi kan se ljust på den.

Utbyggnad läggs på is

Tidigare har ett område intill själva gokartbanan ingått i Järfälla MK:s arrende – där har klubben haft planer på att bygga ut banan – men det området ingår inte i det nya arrendeavtalet.
– Den närmaste tiden, lite oklart vad det innebär, så har vi inte det området. Men vid stora tävlingar får vi låna den marken så det är ingen fara, säger Jonas Lange.
Men utbyggnaden blir inte av?
– Den läggs på is. Nu fokuserar vi på det befintliga och maximerar marken vi har. Det är dumt att göra allt på en gång.
Markägaren ville tidigare bli av med er. Vad har gjort att häradsallmänningen ändrade sig, tror du?
– Jag tror att de har insett att det handlar om ungdomar. Som förälder känns det jättebra att det har löst sig nu, säger Jonas Lange.