Polisen har haft ökad bevakning i området på grund av att så många inbrott i källare begåtts.

Vid 15-tiden på onsdagen såg en polispatrull en man komma ut från sin port på Bergsgatan med en väska och en kartong.

Mannen kontrollerades och det visade sig att han hade en mängd lego med sig – som snart skulle visa sig komma från ett inbrott under natten till tisdagen.

Husrannsakan gjordes i mannens bostad och där hittades ett 50-tal saker som misstänks ha stulits. Det var till exempel silverbestick, batterier till elcyklar och en eldriven sparkcykel.

Där fanns också en äldre bilbana och modelljärnvägar som kunde kopplas till tidigare inbrott i området. I en frimärkssamling stod ett namn som visade sig vara ägaren, det är frimärken som stals för två månader sedan.

Polisen hittade också en symaskin – vars ägare var en kvinna som bor i samma hus som den för häleri misstänkte mannen.

Mannen, en för polisen välkänd person i 30-årsåldern, greps och anhölls efter ett kortare förhör där mannen begärde en försvarare.

– Vi hoppas att det går vidare till häktning, säger Jonas Rickeborn, samordnare på polisen i Enköping.

Är det slut på inbrotten nu?

– Det vet jag inte, men vi tror inte att han arbetat ensam. Den som bestulits på legot hade i samband med det hört två personer samtala och det är långt ifrån allt stulet som är påterfunnet.

Men han greps inte för stöld?

– Nej, i nuläget har vi inte bevis som räcker för det.

Har han sålt något vidare?

– Vi vet inte hur det stulna godset avyttrats, vi har inte sett det på till exempel Blocket än.

Enligt Rickeborn är mannen välkänd hos polisen, men han vill inte berätta om det var slump eller planering som gjorde att enköpingsbon togs.

– Vi berättar inte hur vi arbetar, men visst har vi haft fokus på det här området kring Bergsgatan, säger Jonas Rickeborn.