Viktig uppgift. Gode män och förvaltare hjälper personer som har svårt att sköta sin ekonomi på egen hand. Foto: Mostphotos.

Gode män och förvaltare i Norrort har hand om över 890 miljoner

Drygt 890 miljoner kronor. Det är det sammanlagda värdet av tillgångar och inkomster som förvaltare och gode män sköter om åt personer i Sollentuna, Upplands Väsby, Sigtuna och Vallentuna. Det visar kommunstatistik för 2020 från länsstyrelserna.

  • Publicerad 11:50, 28 okt 2021

I hela landet handlar det om över 68 miljarder kronor som förvaltare och gode män har hand om.

– Det är mycket pengar. Man har inte förstått hur mycket det faktiskt är eftersom det inte har funnits samlad statistik förrän nu, säger Helle Bryn-Jensen, jurist på länsstyrelsen i Dalarnas län som har genomfört den nationella statistikinsamlingen, till nyhetsbyrån Siren.

Från noll kronor till 11 miljarder

Länsstyrelserna samlar varje år in statistik om förvaltare och gode män från sina överförmyndarenheter, men statistiken för 2020 är de första samlade siffrorna från överförmyndarna i hela landet.

På kommunnivå varierar det sammanlagda förvaltade värdet av tillgångar och inkomster från drygt 11 miljarder kronor i Stockholm till noll kronor i Skinnskatteberg.

Överförmyndarenheten i Norrort finns för invånarna i Sollentuna, Upplands Väsby, Sigtuna och Vallentuna där man utövar tillsyn så att gode män och förvaltare sköter sina uppdrag.

Sammanlagt har gode män och förvaltare i de fyra kommunerna hand om tillgångar på 658 miljoner kronor och inkomster på 234 miljoner kronor – sammanlagt alltså 892 miljoner kronor.

Länsstyrelsen har tillsyn

En god man eller förvaltare sköter om ekonomiska eller juridiska ärenden åt personer som har svårt att göra det själva, på grund av till exempel ålder eller sjukdom.

Varje kommun har en överförmyndare eller överförmyndarnämnd som ska se till att kommunens gode män, förmyndare och förvaltare sköter sig. Vissa kommuner har en gemensam överförmyndarnämnd, så som de fyra kommunerna i Norrort.

Länsstyrelsen har tillsyn över överförmyndarna.

Källa: Länsstyrelsen i Dalarnas län.

Visa merVisa mindre

Kastade kruka från sjätte våningen – nära träffa barn

Nyheter Man åtalas för försök till grov misshandel En man i 20-årsåldern åtalas i Attunda tingsrätt för försök till grov misshandel. Mannen misstänks för att med uppsåt ha kastat en 3,5 kilo tung kruka från våning sex i ett hus i Edsberg – mot två...fredag 3/12 11:15

SD vill ta upp hedersrelaterat våld och förtryck på SFI

Nyheter Kunskap om nya lagar har inte nått ut, enligt SD Sverigedemokraterna i Sollentuna har lagt en motion i kommunfullmäktige om att ”alla berörda asylsökande” och deltagare i SFI-undervisning ska få tydlig information om hedersrelaterat våld och...fredag 3/12 6:10