När äldre inte kan gå ut och handla kommer maten till dörren. Foto: Mostphotos

Goda krafter sluter upp för att hjälpa Kungsholmens äldre

Äldreomsorgen i Kungsholmen jobbar intensivt med att hjälpa äldre som isolerats under coronaepidemin. Röda korset och Västermalms församling bidrar med volontärer, som handlar mat. – Det avlastar hemtjänsten på ett väldigt bra sätt, säger Pia Lindman, vid äldreomsorgen.

  • Publicerad 09:20, 6 apr 2020

På Kungsholmen finns över 8 000 personer över 70 år. För dem har tillvaron förändrats drastiskt av coronaviruset. Folkhälsomyndighetens tydliga rekommendation är att de ska undvika kollektivtrafiken och varken gå in i matbutiker eller apotek.

Kungsholmens äldreomsorg arbetar intensivt med att hjälpa dem.

– Vi inledde arbetet för flera veckor sedan och har nu ett samarbete klart med både Röda korset och Västermalms församling. De bidrar med volontärer som handlar mat och medicin åt de äldre. Det vill jag verkligen uttrycka min stora tacksamhet för. Det avlastar hemtjänsten på ett väldigt bra sätt, säger Pia Lindman, verksamhetscontroller inom äldreomsorgen i Kungsholmens stadsdel.

Kungsholmens äldre portas från affären – vågar sig ut ändå

Frivilligt stöd

Stödet är helt frivilligt, betonar hon. Den som är intresserad ska själv ringa Äldre Direkt (08-806 565). Äldreomsorgen förmedlar sedan kontakten till Röda korset eller Västermalms församling, där frivilliga krafter är beredda.

– För den som inte vill ha kontakt med frivilliga finns alltid hemtjänsten. I det här läget får alla över 70 år, och som inte kan få behovet tillgodosett på annat sätt, sin ansökan beviljad. Hjälpen gäller då just att handla mat och apoteksvaror, säger Pia Lindman.

Söker upp 80-plussare

Äldreomsorgen bedriver också olika typer av uppsökande verksamhet, berättar hon. Man ringer till exempel upp Kungsholmenbor som fyllt 80 år, utifrån en adresslista över stadsdelens pensionärer.

– Vi erbjuder matinköp och inköp på apotek, och frågar också hur de mår. Många 80-plussare hamnar i utanförskap i situationer som den här. De kanske varken har dator eller mobil och kanske inte har så många sociala kontakter. Därför erbjuder vi dem stödsamtal. Upptäcker vi att den psykiska ohälsan är stor erbjuder vi fortsatt stöd, säger Pia Lindman.

Förskolepersonal förstärker

Än så länge är inte så många av de anställda inom Kungsholmens äldreomsorg som är sjuka. Men sjukdomsfallen kommer att bli fler, i takt med att viruset sprids. Det är något man riggar för. Personal från barnomsorgen erbjuds att gå över till äldreomsorgen, och får en introduktionskurs.

– Förskolegrupperna har blivit mindre eftersom fler barn stannar hemma med sina föräldrar. Då passar det bra att förskolepersonalen går över till äldreomsorgen. Två är redan på plats och fler är på gång. De kan jobba med olika saker – som vårdbiträden eller som lokalvårdare i tvätteriet, till exempel. Vi jobbar aktivt med det här, för att vara beredda för en förvärrad situation, säger Pia Lindman.

Så många 70-plussare bor i din stadsdel

Tabellen visar antalet kvinnor och män över 70 år som bor i din stadsdel.

StadsdelPersoner över 70 år
Rinkeby-Kista3915
Spånga-Tensta3361
Hässelby-Vällingby7921
Bromma8395
Kungsholmen8449
Norrmalm8402
Östermalm11889
Södermalm16778
Enskede-Årsta-Vantör8599
Skarpnäck4004
Farsta6768
Älvsjö3319
Hägersten-Liljeholmen7930
Skärholmen3701

Källa: Sweco.