Medborgarvärdarna Josefina Ärlemalm, Ellen Wolbe och Wafaa Johansson vid Sätra centrum. Foto: Märta Lefvert

Goda krafter gör Sätra centrum tryggare

Droghandel, stökiga ungdomsgäng, rån och snatterier. Larmen från Sätra centrum har varit många under året. Men nu samlas goda krafter för att göra tryggt.

  • Publicerad 10:08, 20 nov 2017

Tidig förmiddag i Sätra centrum. Så här dags är det lugnt här. Handlarna håller på att dra upp sina jalusier och morgontidiga kunder slinker in i matbutikerna. Frisersalongen har också öppnat och en av frisörerna, Hassan, väntar på en kund.

Då kommer Wafaa Johansson in för en pratstund. Hon är en av stadsdelsförvaltningens fyra medborgarvärdar, som med jämna mellanrum arbetar i Sätra centrum. Hassan och hon är väl bekanta med varandra.

Medborgarvärden Wafaa Johansson pratar med Hassan, frisör i Sätra.   Foto: Märta Lefvert

– Det är jättebra att ni finns här, ni hjälper verkligen människor som behöver det, säger Hassan, som bor i Sverige sedan tre år.

Hassan är en av många invånare som fått hjälp och råd av medborgarvärdarna. Deras uppgift är bland annat att berätta för människor om vad samhället har att erbjuda. Det kan vara information om öppna förskolan, hemtjänsten och Jobbtorget eller om tjänster man kan få via medborgarkontoret – som it-vägledning, advokatjour och budgetrådgivning.

– Många vet inte hur samhället fungerar. Vi får frågor om allt – som hur man byter bank, hur man köper en lägenhet och hur hemtjänsten fungerar, berättar Wafaa Johansson när Mitt i tar en rundtur i centrumet med henne, Josefina Ärlemalm och Ellen Wolbe.

Fritt fram att fråga

Medborgarvärdarna började arbeta i Vårberg centrum hösten 2016. Sedan i våras finns de alltså också i Sätra centrum. De går de runt i centrumet och närområdet, och besöker skolor, förskolor och lokala föreningar. Dessutom ordnar de Dialogtorg, då de ställer upp en informationsdisk och fåtöljer. Då är det bara att slå sig ner och ställa frågor.

– Vi vill ge människor verktyg för att använda sina demokratiska rättigheter, och slussa dem rätt. Vi tar också emot åsikter och berättar hur de själva kan påverka, till exempel genom medborgarförslag, säger Ellen Wolbe.

Krav på ordningsvakter

Skärholmens stadsdelsförvaltning fattade beslutet om medborgarvärdar i Sätra centrum efter en tuff vinter och vår. Stökiga ungdomsgäng gjorde centrum otryggt och många klagade både på bråk, stölder och droghandel. I april skrev Icahandlaren Andreas Bylger ett öppet brev till stadsdelsnämnden, där han krävde att politikerna agerade. Cirka tio Sätrabor skrev dessutom medborgarförslag med krav på ordningsvakter och övervakningskameror.

Några sådana har det inte blivit. Däremot har mycket annat hänt, sedan stadsdelsförvaltningen, centrumägaren och Skärholmspolisen tillsammans tagit ett grepp om problemen. Medborgarvärdarna är en av insatserna – ett sätt för stadsdelsförvaltningen att stärka dem som bor i Sätra och visa att man finns för dem.

Centrumägaren Curt Ahnström klipper röda bandet vid invigningen av ungdomsgården Trygga Sätra. Gugge Yücel är en av dem som driver mötesplatsen, ideellt. Foto: Anna Z Ek

Ett annat initiativ är den nya ungdomsgården, som öppnade i början av november. Centrumägaren, Sätra förvaltnings AB, lånar ut lokalen gratis till den ideella föreningen Trygga Sätra. De eldsjälar som driver mötesplatsen jobbar nu för att ungdomar över 15 år hellre ska träffas där på kvällarna, än hänga i centrumet.

Jättebra, tycker Curt Ahnström, vd för Sätra förvaltnings AB.

– Trygga Sätra gör att det finns människor som verkar i centrumet även när butikerna är stängda. Ödslighet är sällan bra, säger Curt Ahnström som fick äran att klippa det röda bandet vid på invigningsdagen.

Handlarna bildade förening

Även handlarna har agerat. De har startat en företagarförening, med Icahandlaren Andreas Bylger som ordförande. Han är nöjd över att handlarna äntligen gått samman, berättar han medan han sorterar varor i butikshyllorna.

– Det gör vår röst starkare. Vi kan ha med representanter när stadsdelsförvaltning, polis och andra aktörer möts, säga vad vi tycker och få bra information från dem, säger han.

Icahandlaren Andreas Bylger är ordförande i den nystartade företagarföreningen.    Foto: Märta Lefvert

I vintras hade Icabutiken problem med ungdomsgäng som stal och hotade personalen. För att freda butiken anställde Andreas Bylger en väktare som arbetar alla kvällar i veckan. Sedan dess har problemet minskat, men han skulle helst se att hela centrumet fick ordningsvakter och övervakningskameror.

Det är dock inget centrumägaren är beredd att betala för på egen hand, och stadsdelsnämnden anser inte att det är en kommunal uppgift att betala för vakter i privata centrumanläggningar.

– Vi bevakar den frågan gemensamt med övriga intressenter. För dagen är det inte aktuellt, men försämras situationen kommer det att aktualiseras igen, säger Curt Ahnström.

”Centrum har blivit lugnare”

Sätra centrum har blivit något lugnare, men det finns fortfarande problem med till exempel droghandel. Det är Skärholmspolisens bild.

I vintras och våras fick Skärholmspolisen många larm från Sätra centrum, om kriminalitet, stök och bråk. Under hösten har de larmen blivit färre, enligt kommunpolisen Malin Lehammer.

– Det finns fortfarande problem men läget är inte lika akut. Jag tror absolut att de goda krafter som samlats har fått en viss effekt. Det har blivit lite lugnare, säger hon.

För Skärholmspolisen är Sätra ett prioriterat område. De gör akuta insatser, men försöker också hinna jobba förebyggande och skapa relationer med ungdomar och unga vuxna som hänger i centrum.

– Vi pratar med dem och uppmanar dem till exempel att gå till Jobbtorget eller att möta socialsekreterare. Vi lämnar också lappar med telefonnummer. Nappar de är stadsdelsförvaltningens personal duktig på att fånga upp dem, säger Malin Lehammer, som också lyfter fram samarbetet med fältassistenter och skolor.

En viktig uppgift är också att hålla isär de yngre ungdomsgäng som håller till i området mot Sätraskolan och de äldre som ofta står på andra sidan.

– Det är viktigt att få bort de yngre barnen så att de äldre inte drar in dem i kriminalitet och missbruk. Det säljs ju narkotika i centrum, det är många som klagar på det, säger Malin Lehammer.