Det må vara över två månader till dopparedagen men i stadsdelen gör sig högtiden påmind redan nu visar det sig när vi julraffar i matbutikerna.

Julmusten ståtar i många butiker och har gjort så en tid. På Ica Nära Essingen plockades den fram för två veckor sedan.

– Jajamen, självklart! Vi har en lite rolig skylt om att vi vet att det är tidigt men att det är så gott med julmust, säger AnnaLena Hesselgren.

– Vissa säger ”är det redan dags” medan andra gillar det. Men den säljer faktiskt så den har sin funktion.

Hon skulle själv gärna sälja julmust året om. Men även hon har gränser.

– Julskum har vi börjat med men pepparkakshus väntar vi lite med. Någon måtta får det vara, ha ha.

På Coop Daglivs har musten också stått framme i mindre skala sedan några veckor tillbaka. Enligt butikschefen Thomas Jäderberg får de mer kommentarer om de inte startar försäljningen tidigt.

– Suget blir bara större och större, och det blir alla möjliga olika sorter. Som vuxensorter, lagrade i ekfat, säger han.

Tidiga semlor

Nästa vecka börjar de med lussebullar.

– Vi hade faktiskt en drive med det den 24 juli också, jul i juli. Många skakade på huvudet men många köpte också.

Jul i sitt hus har däremot butiksgrannen ÖoB som smällde upp hyllrader med bland annat julkort, belysning, tomtar och glögg i veckan. Julbusiness as usual vid den här tiden enligt personalen. Även på Ica Maxi Lindhagen kommer de snart växla upp från julmust.

– Vecka 43 kommer allt pynt och julgranarna och vecka 45 är det julskyltning, säger Fredrik Rister ställföreträdande handlare.

Några större känsloyttringar kring för tidig julstämning brukar de inte få enligt honom. Det är värre med för tidiga fastlagsbullar…

– Folk verkar mer känslostyrda kring dem.

På Willys vid Fridhemsplan sparar man däremot på julkrutet. ”November”, svarar en i personalen kort när vi frågar efter julmust.

Gastronomen Edward Blom har flera gånger rasat mot för tidiga jultraditioner och mötte nyligen julfirar-förespråkaren Gustav Reinfeldt i en debatt i SVT: kring just detta.

Enligt Richard Tellström, docent i måltidskunskap och matkultursexpert, är det kopplat till en trend från 90-talet där vi firar jul före julafton istället för det historiska sättet, med start på julafton och tre veckor efteråt.

– Vi köper grejer för att det ska bli jul vill dra igång det tidigare och tidigare. I julen som kommersiell dekorationshögtid ingår julmust.

Han har inga synpunkter på den tidiga försäljningen men dricker själv inte julmust i oktober.

– Nej, det brukar bli ett glas på julafton. Det är kanske ingen favorit när man upptäckt alla ölsorter. Däremot kan jag rekommendera en blandning av julöl och julmust.

Dricker du julöl så här års då?

– Nej, julen börjar med julafton. Möjligtvis att jag provar skinkan kvällen innan. Sedan pågår firande till mitten av januari.