Flera butiker har sålt glutenfritt fikabröd, trots att det funnits risk för att de innehåller gluten. Foto: Mostphotos

Glutenfria bakverk på 7-eleven kan ha spår av gluten

Flera av 7-elevens butiker har slarvat med försäljningen av glutenfritt fikabröd. Bakverken kan ha fått gluten på sig.

  • Publicerad 05:00, 17 sep 2020

7-eleven får backning av Miljöförvaltningen i Stockholms stad. Anledningen är att det slarvas med glutenfri fika, bland annat i en butik i Sundbyberg och en butik i Stockholm.

I flera butiker har bakverk skyltats som glutenfri, trots att butikerna inte har kunnat garanterat det.

Oförpackade bakverk har legat på fat där det har funnits smulor från andra bakverk som innehållit gluten. Trots detta har bakverken skyltats som glutenfria.

Bristerna har konstaterats i flera butiker i kontroller under 2018 och 2019. Huvudkontoret medgav bristerna i ett svar 2019 och sa att de skulle åtgärdas, bland annat genom att skaffa nya skyltar.

Beror på okunskap

Men när 13 butiker inspekterades under sommaren fanns det fortfarande brister i fyra butiker.

– Det är fyra butiker av ca 400 butiker det gäller. De fyra butikerna ifråga har inte följt de instruktioner som de har fått gällande glutenmärkning av oförpackade produkter, säger Jesper Pettersson, inköpschef på Reitan Convenience Sweden AB, som äger 7-eleven.

Varför har problemen inte åtgärdats efter en första inspektion från Miljökontoret?

– Efter påpekandet från Miljökontoret publicerade vi information på vårt intranät kring vikten av att hantera detta på ett korrekt sätt. Vi har även påmint vid två ytterligare tillfällen att se över så att glutenskyltningen är korrekt. De fyra butikerna ifråga har därefter i sitt egenkontrollsystem angivit att alla i personalen känner till reglerna för hur ompackade varor ska märkas och presenteras. Så förmodligen handlar det om okunskap i dessa fyra butiker.

Miljöförvaltningen kommer nu att göra nya kontroller.

– Jag har bett vår driftsorganisation att besöka samtliga våra butiker och personligen säkerställa att det inte förekommer någon felaktig skyltning kring gluten där. De ska sedan rapportera tillbaks till mig att alla butiker har korrekt skyltning, säger Jesper Pettersson. 

Var?

Här ligger butikerna

  • Två butiker i Stockholms stad har kontrollerats, en butik hade brister
  • En butik i Sundbyberg har inspekterats,den hade brister
  • En butik i Solna har kontrollerats, där fanns inga brister
  • Fem butiker i Malmö har inspekterats, en butik hade brister
  • Fyra butiker i Göteborg har inspekterats, en butik hade brister
Källa: Miljöförvaltningen, Stockholms stad

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Sverige mot Brasilien på Friends blev rekordmatch

Nyheter Över 35 000 sålda biljetter - så många kom till läktarna Under tisdagskvällen EM- genrepade det svenska damlandslaget mot Brasilien på Friends Arena. Mängder av biljetter hade sålts och matchen blev också historisk med ett nytt publikrekord.tisdag 28/6 11:59

Marabouparken klassat som byggnadsminne

Nyheter Beslut. Grattis Marabouparken – nu ett byggnadsminne. Parken beskrivs av länsstyrelsen som en av landets främsta i sitt slag.tisdag 28/6 10:12

Örbor kritiska mot byggplaner

Nyheter Kräver svar från politikerna Stadens exploateringsplaner skakar om Ör. "Fruktansvärt", säger Per Janse från Nätverket Ör om att bygga hundratals nya bostäder i stadsdelen. Man måste se helheten, svarar Johan Storåkers (L).fredag 24/6 8:15