Förra Alviksspelaren Ludde Håkansson tog sig tid att träffa Alviksknattar i Stora Mossens idrottshall i torsdags. Foto: Johan Kindbom

Glömmer aldrig Alvik

Han gjorde familjen ­galen genom att kliva upp sju på lördagsmorgnarna och studsa bollar mot husväggen. 18 år gammal har Ludde Håkansson tagit plats i Euroleagueklubben ­Barcelonas A-trupp. Sina rötter i Alvik Basket glömmer han aldrig.

  • Publicerad 13:04, 23 feb 2015

Iklädd Barcelonas mörkblå träningslinne attackeras Ludde Håkansson av horder av små Alviksspelare när basketklubben bjuder in till öppet hus i Stora Mossens idrottshall. Mobilkamerorna smattrar, unga basketögon tindrar och frågorna haglar.

Har han flickvän? Hur mycket tränar han? Gillar han basket?

– Det var jättekul. Vi spelade lite och lekte lite och jag hade med mig små fankort, säger Ludde ­Håkansson när vi träffas dagen efter på favoritfiket Erssons nära föräldrahemmet vid Ålstens torg.

Han har inte varit hemma sedan i somras och stannar bara ett par dagar, ändå prioriterar han barnen i Alvik Basket.

– Jag är uppväxt i klubben. Ens bästa kompisar var där, hela släkten har spelat där. Att tillbringa loven i Åkeshovshallen var det bästa som fanns. Jag saknar alla varma personer i klubben, Alviks sommarläger.

18 år gammal har Ludde Håkansson som en av några få från ungdomsverksamheten spelat till sig en plats i Euroleagueklubben Barcelonas A-trupp.

– Jag tror att Navarro är den senaste från ungdomsleden som gått upp, säger Ludde. Fast alltså, jag är ju fortfarande lite mitt emellan A- och B-laget. Jag tränar bara med A-laget, fast jag har inte spelat så mycket än. Men det är klart att man blir stolt. Det är ju det här man har drömt om.

Luddes mamma Carolina Håkansson, i dag sportchef i Alvik Basket, berättar om Luddes extrema träningsvilja i unga år. Sju på helgmorgnarna hoppade Ludde upp och ”började banka mot husväggen”. Han hade gymkort innan han fyllde 12 och tiggde till sig nyckeln till skolan och var där och tränade före första lektionen.

Varje dag.

– Jag satte upp tidiga mål. Innan jag började nian skulle jag flytta utomlands – och det gjorde jag.

Så vem som helst kan nå Barcelonas A-trupp?

– Man kan nog träna sig hur bra som helst. Jag har alltid varit sjukt motiverad. Jag har svårt att se någon annan träna hårdare än vad jag gör. Men man får välja bort mycket annat. Jag var aldrig med kompisar på vardagar.

Bra gener har varit en hjälp på vägen. Farfar Egon gjorde flera landskamper, liksom pappa Olle. Och mamma Carolina spelade flera säsonger i den högsta ligan.

Hur är det att träna med en världspelare som Navarro?

– Det är klart att man har en jävla respekt för honom, det är en världsstjärna. Man lyssnar på allt han säger. Fast i slutändan är alla schyssta och ödmjuka killar. Navarro hjälper mig väldigt mycket och kör mig efter varje träning.

Har du prestationsångest?

– Hela tiden. Basket är allt i livet. Man mår som man spelar. Det är lite farligt. Vissa kan bara koppla av direkt när matchen är slut, sedan mår de bra igen. Jag deppar ner mig totalt – tills nästa bra match då man börjar må bra igen. Jag ska skaffa hjälp för det där. Psykologhjälp.

Du har alltid varit bäst, hur hanterar du att sitta på bänken?

– När man väl är inne i laget så vill man ju spela. Men det har inte varit så jobbigt. Man kan träna hur bra som helst, men ändå inte få spela för att de tolv framför mig skulle alla kunna spela i NBA.

Fakta

Brukar heja på Messi på La Masia

Namn: Ludvig Håkansson.

Ålder: 18 år.

Familj: Pappa Olle, mamma Carolina, syskonen Fanny, Selma och Hedda.

Uppvuxen: I Ålsten. Bor nu i Sant Feliu i Barcelona.

Fostrad. I Alvik Basket.

Aktuell: Har tagit plats i storklubben FC Barcelona Regals A-trupp.

Kuriosa: Håller på att ta körkort, är bäst i laget på golf och brukar heja på Messi på träningsanläggningen La Masia där alla Barcelonaspelare äter.

Visa merVisa mindre

Fakta

Alviks damer är klara för slutspel

Alvik Basket grundades 1956. Genom åren har tiotusentals spelare burit den gröna tröjan. Många av dem har vunnit SM-guld.

På herrsidan har klubben tagit 19 guld så här långt, vilket är fler än någon annan svensk idrottsförening mäktat med i någon lagsport på högsta nivå.

Alviks damer har den här säsongen tagit klivet upp i högsta serien och har som nykomling överraskat och är klart för slutspel.

I dag är närmare 700 barn och ungdomar aktiva i klubben som är en av landets största.

Visa merVisa mindre