Glömd mosaik tillbaka i Basaren på Hantverkargatan

När kvarteret Basaren 1 revs 2015 upptäcktes en stor mosaik bakom en vägg. Efter restaurering är mosaiken nu tillbaka i nya Basaren på Hantverkargatan. – Det ger oss möjlighet att behålla historien i våra nya hus, säger Eva Nordström, vd på SKB som äger fastigheten.

  • Publicerad 10:19, 26 sep 2018

På tisdagen samlades folk som bor i huset, SKB:s ledning och ansvariga för arbetet med mosaiken i Basaren på Hantverkargatan för att avtäcka den stora glasmosaiken. När den hittades under bygget stannade arbetet av för att rädda konstverket.

– Sedan 2016 har den stått på vårt huvudkontor. Jag är säker på att den kommer att uppskattas av de som bor i huset, säger Eva Nordström.

Så ser verket ut. Foto: Kristian Lönner.

Okänt ursprung

Ingen vet vem som är konstnären bakom verket och även åldern är svår att säkert bestämma. Enligt Stadsmuseet kan mosaiken suttit på väggen ända sedan huset byggdes i början på 1930-talet. Klart är att mosaiken fanns bakom fiskdisken i livsmedelsbutiken Norrmalms Livs.

Eva Björdell, konservator som arbetat med mosaiken, säger att arbetet med att rädda mosaiken var komplicerat.

– Storleken och vikten var en utmaning. Den var inte enkel att transportera och montera på rätt sätt. Men det är fantastiskt kul att arbetet nu är klart, säger hon.

Ny skatt gömd i byggnaden

Om någon i en avlägsen framtid får för sig att riva väggarna i nya Basaren kan hen också hitta en skatt.

– Vi har gjutit in originalritningarna, en 100-årsbok och ett USB-minne i byggnaden. Inte ens jag vet exakt var, säger Eva Nordström.

Nu är mosaiken på plats igen i Basaren. Foto: Kristian Lönner

Fakta

Historien bakom Basaren

2015 revs funkislängan på Hantverkargatan trots vissa protester.

I mars i år flyttade hyresgästerna in i de 44 lägenheter som SKB har i nya Basaren.

Nya Basaren är ritat av Wingårdh Arkitektkontor.

I maj öppnade också restaurang Eriks Basar i samma byggnad.

Visa merVisa mindre