Volym. Glögg och andra starkvaror tappades på butelj från stora ekfat. Foto: Tegnér och Son

Glöggtider betyder full rulle för vinhandlarfamiljen Tegnér

Familjen Tegnér har fött fem generationer vinhandlare. Mest förknippade är de kanske med sin glögg – som de tillverkar efter ett eget 130 år gammalt recept.

  • Publicerad 06:00, 9 dec 2021

Min farfars far bodde mitt emot Riche, och min farfar på Karlaplan

I början av 1900-talet bredde Tegnérs lager ut sig över ett helt kvarter mellan Holländargatan och Drottninggatan.

Där förvarades runt en miljon liter vin- och spritdrycker i väntan på leverans till den egna butiken på Kungsgatan eller något av alla utskänkningsställen som de försörjde med starkvaror.

– Vid den tiden var vi landets största importör av vin och sprit, säger Christer Tegnér.

I dag är han vd på det familjeföretag vars frö började gro när hans farfars far Esaias Tegnér, som var son till en kyrkoherde, blev föräldralös redan vid sju års ålder och flyttade till Stockholm. Esaias fick tidigt jobb inom vinbranschen, och under 1880-talet startade han en egen firma i eget namn.

Högkvarter. Personalen på kontoret har fullt upp med affärerna. Foto: Tegnér och Son

Återbruk. Att rengöra flaskorna var ett uppdrag för den kvinnliga delen av personalen. Det var ungefär lika många kvinnor som män på företaget, men de hade nästan utan undantag olika sysslor. Foto: Tegnér och Son

1917 förändrades spelplanen helt. Staten införde monopol och löste in företagens lager. Men familjen Tegnér hittade andra vägar, och i samband med detta fick de sitt nuvarande namn Tegnér och Son.

– De blev agenter och representerade ett antal utländska producenter som sålde sina varor till vin- och spritcentralen.

För drygt tio år sedan började Tegnér och Son producera glögg igen. Basen är spanska och italienska viner som kryddas och buteljeras i Kivik.

Därmed är Tegner & Sons den mest sålda glöggen som produceras i Sverige, säger Christer Tegnér.

Och medan många konkurrenter experimenterar friskt med allt från whiskey och konjak till lakrits och polkagris är Tegnér uttalade traditionalister. Med ett 130 år gammalt familjerecept är det kanske inte så konstigt.

– Det ligger i tiden att prova olika smaker, men vi tycker att glögg ska smaka glögg.

Toppläge. Innan staten löste in vinfirmorna 1917 hade firman en butik på Kungsgatan. Foto: Tegnér och Son

Lagret. På bilden utgår en leverans från lagret som sedan 1907 låg i hörnet av Apelbergsgatan-Holländargatan, där biografen Skandia och Cityakuten ligger idag.

Christer Tegnér är själv en fjärde generationens vinhandlare, och hans söner som arbetar på företaget utgör en livskraftig femte. Gemensamt har de också den starka kopplingen till Östermalm.

– Min farfars far bodde mitt emot Riche, och min farfar på Karlaplan. Mamma och pappa på Birger Jarlsgatan, och själv bor jag på Styrmansgatan.

Men sönerna då?

– De är också Östermalmsbor! Vi är väldigt fast förankrade här.

Grundaren. Christers farfars far Esaias Adolf Tegnér (1849-1919).

Familjeföretag. Christer Tegnér med sönerna Pontus, Svante och Filip. Foto: David Thunander