I en strid ström kommer anmälningar om att installera kamin och solceller i bostaden in till Ekerö kommun.

Det har inneburit bråda dagar för Niklas Ajneling, samordningsansvarig för tekniska handläggare i Ekerö.

– Nästan vartannat ärende som kommer in handlar om solceller eller eldstäder. Det är en klar ökning i år jämfört med tidigare år, säger han.

När det gäller eldstäder är det normalt ett uppsving runt jul när det blivit kallt ute. Men i år kom uppsvinget betydligt tidigare än så.

– Nu har det varit en ökning sedan i somras, en rejäl ökning. Normalt får vi in ungefär en eldstad i veckan som ska hanteras. Nu är det sex eller sju, säger han.

Brist på ved

På Ica Tappström märks en ökad efterfrågan på ved. De har inte sålt ved på länge, men har beställt hem det.

– Det har varit svårt att få tag på ved. Förhoppningsvis får vi vår beställning innan december, säger Anton Tranholm, kolonialchef.

Även på Coop Stenhamra vill fler kunder än vanligt köpa med sig ved hem.

– Vi har ved nu, men det är stor brist på ved i landet och fluktuerande leverans. Det är svårt att bedöma när vi får mer ved, säger Carl Anderson, verksamhetschef på Coop Färingsö.

Han upplever att många köper på sig rejält med ved när de hittar försäljningsställen.

– Många bunkrar på samma sätt som det var med toalettpapper i början av pandemin.

Energipriser påverkar

Tillbaka till Niklas Ajneling på kommunen, som ser flera bakomliggande orsaker till det skenande intresset för att skaffa kamin.

– Absolut att folk är oroliga för energipriserna och vill få ner värme- och elförbrukningen.

Att installera en eldstad i sin bostad kräver i de allra flesta fall bara att bostadsägaren skickar in en anmälan till kommunen. Undantag finns i exempelvis kulturmärkta bostäder, men lägenhet är inget hinder generellt.

Att det ska anmälas är en säkerhetsåtgärd för att kommunen sedan ska skicka vidare informationen till sotare för kontroller. Den som vill installera en kamin måste tänka på vilken sort det handlar om.

– Det finns utsläppsregler. Det går inte att köpa en eldstad från 60-talet på Blocket och förvänta sig att den ska klara utsläppsreglerna, säger Niklas Ajneling.

Riktlinjer

Riktlinjerna för vad som gäller kommer från Boverket, men myndigheten kan göra undantag.

– Har man ett äldre hus och vill ha en tidstypisk eldstad från när huset byggdes ska vi vara snällare. Är huset från 1910 kan det vara okej att sätta in en eldstad från 1910 i det huset. Men det ska vara runt tiden husets byggdes, så man får inte sätta in en från 1950.

Även solceller lockar Mälaröborna, men där tar det lite längre tid att anlägga och det har även varit svårt att få tag i entreprenörer och solceller.

– Där frågar folk mer förebyggande och sedan kommer anmälan in när de väl har fått en tid för installation, säger Niklas Ajneling.