Så här vill de att det ska se ut: En ny inglasad entré mot Arenavägen där dagens p-garage ligger, och butiker som vetter mot Arenavägen. Arenavägen ska vara öppen för trafik till och från fastigheterna men samtidigt mer "gå-vänlig", enligt Klövern AB. Foto: Klövern AB/Wester + Elsner

Globen shoppings ägare kritiserar staden

Det går för trögt att få fram nya planer för Globenområdet. Det säger Klövern AB, som äger Globen shopping. De vill utveckla området men måste vänta på staden.

  • Publicerad 16:58, 10 mar 2020

Det har gått drygt två år sedan staden beslutade vilka företag som ska få bygga bostäder på tomterna Hovet och Söderstadion, kallat Arena 9. I samma veva, i slutet av 2017, togs också beslut om att bygga om och renovera Globen.

Rörig soppa

Sedan dess har inget hänt. Det saknas fortfarande godkända detaljplaner för såväl renoveringen av Globen som de nya kvarteren med 700 bostäder, och området Arenavägen-Globen shopping-Arenatorget. Och allt hänger ihop i en – till synes – rätt så rörig soppa.

Det här har fastighetsbolaget Klövern AB, som äger Globen shopping och delar av Arenatorget, börjat ledsna på. De väntar på grönt ljus från staden för att kunna planera framåt, enligt Rikard Edenius, ansvarig för affärsutveckling inom Söderstaden hos Klövern.

– Vi vill knyta ihop Globenområdet med nya Slakthusområdet så att det blir en sammanhållen stadsdel. Många nya invånare flyttar dit de närmaste åren så det kommer att krävas en utveckling av hela Söderstaden-området, säger han.

De har flera förslag på hur Globen shopping kan utvecklas och integreras med det nya. Bland annat vill de öka utbudet mot mer service till evenemangsbesökare och mer livsmedelshandel, bygga en ny inglasad entré mot Arenavägen (som blir mindre trafikerad och lättare att passera för gående) och Slakthusområdet. Nya entrén leder upp till Globen och Annexet.

"Allt är sammanflätat"

Diskussioner pågår med staden, men det går för långsamt, menar Rikard Edenius.

– Vi är beroende av staden i det här, men tyvärr är intresset begränsat och ingen detaljplan är påbörjad ännu. Både vi och våra hyresgäster är frustrerade, staden behöver titta på helheten och väva in Arenaområdet.

Varför går det så långsamt med Globen-Arenaområdet?

– Vi har en arbetsgrupp där alla inblandade parter finns med och de diskuterar just nu det här. Här ingår även Klövern. Det är stort och komplicerat, alla projekt är sammanflätade och innan vi kan börja rita in gator måste vi ha löst hur människor ska ta sig till och från alla evenemang på de olika arenorna, med olika färdmedel. Det är en enorm logistik för hela det här området och det är det som tar tid, säger Jenny Brolin, kommunikationsstrateg på exploateringskontoret.

Till det kommer dialogen med befintliga hyresgäster, om de vill vara kvar och i så fall vilka behov de har, enligt Jenny Brolin.

När kan man vänta sig ett det lossnar?

– Det vågar jag inte säga. När alla är överens och vi har hittat en lösning. Allt hänger ihop, vi måste titta på helheten innan vi kan spika något, säger Jenny Brolin.

Så här ska Globen byggas om när Hovet rivs

Och så här ser det ut idag... Foto: Sacharias Källdén

En av entréerna till Globen shopping. Foto: Sacharias Källdén

Globenområdet

Globenområdet ska ingå i den tänkta nya Söderstaden, som ska bygga ihop södra Skanstull med Gullmarsplan-Nynäsvägen och Slakthusområdet. Till Globenområdet räknas Globen och Globen shopping, Tele2 Arena och tomterna för Hovet och Söderstadion. På de senare planeras 700 nya bostäder och nya lokaler för kontor och handel. Ambitionen är att flytta ishockeyn till Globen när Globen är ombyggd och först då kan Hovet rivas. Därefter kan bygget på Söderstadion- och Hovet-tomterna starta. Söderstadion revs redan 2015.

Visa merVisa mindre