VACCINERAS. Nu vaccineras 80+ på Kungsholmen men i trögare takt än vad som först var tänkt på grund av vaccinbrist. Foto: Mostphotos/genrebild

Glesare mellan vaccinsprutorna på Kungsholmen

Trots det tillfälliga stoppet för Astras vaccin, nu hoppas vårdcentralerna att alla 80+ ska ha fått en första dos vaccin senast nästa vecka. Tiden mellan sprutorna glesas ut för att fler ska få första dosen.

  • Publicerad 15:51, 26 mar 2021

När Folkhälsomyndigheten meddelade att de pausar användandet av Astra Zenecas vaccin mot covid-19 var det ett hårt slag mot en bred vaccinering av Kungsholmens 80+-are, då det var det vaccinet som den stora massan var tänkt att få här, enligt samordnarna.

Tillfällig paus för storvaccineringen av 80+ på flera håll på Kungsholmen

Men helt stopp för vaccinering har det inte varit. I veckan har Kungsholmen fått cirka 500 doser av Pfizers vaccin som har delats ut till vårdcentralerna, uppger Annika Netré på Fridhemsplans vårdcentral. Hon fungerar som en klustersamordnare för alla vårdcentraler i stadsdelen kring coronapandemin.

För att fler ska kunna få en första dos av Pfizers vaccin ska det nu ges med sex veckors mellanrum, istället för tre veckor som det var tidigare.

Men nu ser läget ut att lätta trots det tillfälliga uppehållet för Astras vaccin.

”Vi har nu fått tilldelat Pfizervaccin från Regionen, så vi hoppas att alla 80+ på Kungsholmen blir klara med sin första dos i nästa vecka och vi får påbörja 79-76 efter det. Vår avtalshandläggare och samordnare Elisabeth Höglund ordnade så att vi fick dubbelt så mycket vaccin för att komma ikapp, så vi ska vara ska vara glada för att hon lyckades med det” skriver Annika Netré i en kommentar men betonar att läget kan ändras med kort varsel.

Om Astras vaccin hade kunnat ges som tänkt, hade Kungsholmen kunnat vara klara med 70+ veckan efter påsk enligt henne.

Sedan tidigare har flera länder återupptagit vaccineringen med Astras vaccin efter att EU:s läkemedelsmyndighet gett klartecken. Även Sverige genom Folkhälsomyndigheten har nu gett klartecken för Astra Zeneca-vaccinet igen.