Det var mycket lek med kompisarna när Hanna Ek, 6, gick första skoldagen i Hässelby villastads skola. Foto: Anders Göransson

Glatt humör och mycket lek när sexåringarna började skolan

Spännande och speciellt – men mest roligt. Sexåringarnas allra första skoldag på Hässelby villastads skola fick tummen upp av eleverna. – Vi har lekt och gungat. Och så har vi ätit mat, berättar Hanna Ek – en av 75 elever i skolans förskoleklasser.

  • Publicerad 16:41, 19 aug 2019

Det var glada miner och full fart på skolgården när den första skoldagen var över på måndagen och eleverna hämtades av sina föräldrar.

Hanna Ek verkar ta sin nya status som skolelev med upphöjt lugn. Hon har flera av kompisarna från förskolan i samma klass och har inte varit särskilt nervös inför skolstarten, berättar mamma Ingrid.

– Hon gick några dagar på fritids innan skolan började, och så var det introduktion i maj så vi fick testa att det fungerade, berättar hon.

Svårt att sova

Milou Vornanen, 5, började också skolan idag. Han var rätt uppspelt och hade svårt att sova kvällen innan, avslöjar hans mamma Linnéa.

– Ja, jag tänkte lite så där ”åh gud vad läskigt!”, säger Milou och skrattar.

Milou Vornanen, 5, var nöjd med sin första skoldag och visar stolt upp pappersplanet han fått av sin nya kompis Nils.

Men det verkar ha gått bra första dagen, och han visar upp ett flygplan i papper som den nyfunna kompisen och bänkgrannen Nils har vikt.

– Och så har vi ritat och grejat, berättar han.

”Ska kännas tryggt”

Sedan i fjol är det obligatoriskt att gå i förskoleklass från det år barnet fyller sex år. Det är särskilt viktigt att de yngsta eleverna får en bra start på skolgången, säger Åsa Killander, rektor på Hässelby villastads skola.

– Allt handlar om att det ska kännas tryggt, och att de känner att de hittar kompisar.

Åsa Killander, rektor på Hässelby villastads skola.