Glass och melon svalkar de gamla

De senaste veckornas värmebölja har varit jobbig för Täbys gamla. På äldreboenden är glass och melon två av vapnen i jakten på svalka.

  • Publicerad 15:54, 10 aug 2014

Många har glatts åt de senaste veckornas höga temperaturer och har njutit av sol och bad. Men för många gamla i Täby har värmen varit påfrestande.

Gamla och sjuka människor är särskilt utsatta vid värmeböljor eftersom de har nedsatt förmåga att känna törst.

– Många mår dåligt av värmen. De blir slöa och väldigt trötta och det är väldigt vanligt att de äldre får balansproblem, säger Lilian Carleson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Täby kommun.

Enligt Sanna Kjellin Anderson, tillförordnad chef för avdelningen för äldreomsorg vid Täby kommun, mår de gamla på Täbys äldreboenden förhållandevis bra, även om de så klart påverkas av värmen.

– De blir tröttare och behöver vila mer och ha lugnare aktiviteter. Många har tackat nej till promenader och gympa eftersom de inte har lust att göra det när det är så varmt.

För att förhindra uttorkning jobbar personalen hårt med att få de gamla att dricka ordentligt. Ett knep som många tar till är att locka med kalla sötsaker.

– Det är mycket glass, vattenmelon och frukt nu. Glass svalkar ju och när man äter det blir man törstig och då vill man dricka efteråt. Man måste vara väldigt observant på de äldre och hela tiden påminna dem om att dricka, erbjuda dem vatten och hjälpa dem som inte kan dricka själva.

För många äldre Täbybor som bor ensamma kan det vara svårt att få i sig ordentligt med vätska nu när det är så varmt.

Lilian Carleson uppmanar dem att vara noga med att anpassa sig efter det rådande klimatet.

– Dra för fönster, vädra och gör så svalt det går. Och drick under alla vakna timmar, säger hon, och påpekar hur viktigt det är att komma ut även om man är trött.

– Väldigt många drar sig undan, går och lägger sig och drar ner på drickandet. Och problem med balansen kan bli värre när du inte dricker. Men man kan göra en hel del för att må bättre.

Fakta

Undvik uttorkning i värmen

Drick mycket – även när du inte är törstig.

Undvik varma drycker och alltför varm mat, som höjer din kroppstemperatur.

Svettas du kraftigt bör du ersätta förlorat salt och mineraler i kroppen med exempelvis mineralvatten och vätskeersättning.

Undvik alkohol och drycker med koffein eftersom de är vätskedrivande.

Tar du vätskedrivande mediciner bör du fråga din läkare om råd och lämpliga åtgärder.

Källa: Vårdguiden

Visa merVisa mindre