Minnesplats. Pappa Dmitri Plax designade sin sons minnesplats. Foto: Åsa Sommarström/Privat

Glaskupor stals från Peter Plax gravplats

Någon har stulit dekorationerna från den mördade pojken Peter Plax minnesplats. Hans pappa, Dmitri Plax, uppmanar personerna som stal dekorationerna att lämna tillbaka dem: "Det är obegripligt"

  • Publicerad 15:14, 1 mar 2021

Dmitri Plax, som är bildkonstnär i grunden, har designat minnesplatsen tillängad sin mördade son. Det är båt i betong med tre tillhörande glaskupor. En av glaskuporna innehåller förseglade små glaskulor med utandningsluft från Dmitri och mamma Olga. En annan fungerar som ett litet växthus.

För lite mer än en vecka sedan försvann den första glaskupan. Förra fredagen upptäcktes att en till var borta. Den tredje, med minneshälsningar från vänner till Peter, är borttagen av föräldrarna

Pappa Dmitri Plax uppmanar personerna att lämna tillbaka dekorationerna som stulits från hans sons minnesplats.

– Jag föreställer mig att de som stjäl från gravplatser är ute efter något av värde. De här kuporna går inte att använda, utan de har bara ett värde för oss. Att sälja dessa vore som att sälja ett halvt hjul, säger han.

Han meddelar att de ska kontakta kyrkogårdsförvaltningen som ansvarar för minnesplatsen.

– Det här var mitt sätt att göra något. Vi lever hela tiden med det faktum att vad vi än gör kan vi inte förändra situationen vi är i. Man försöker göra det man kan, och minnesmärket har varit en del av det, säger Dmitri Plax.

Svår sorgesprocess

Danderydssonen Peter Plax, 16, mördades i augusti 2019 av en jämnårig pojke. I somras släppte Dmitri Plax boken “Peter : tid” om kärleken till sin son och vägen tillbaka till livet.

Han berättar att han fortfarande är sjukskriven efter händelsen, och att sorgeprocessen är mycket svår.

– Jag försöker göra vad jag kan. Det går upp och ner. Boken skrev jag för att man ska minnas Peter och inte bara förknippa honom med brottet. Att man ska komma ihåg honom och hans intressen, vilken person han var, säger Dmitri Plax.

"Obegripligt"

En polisanmälan om stölden har upprättats. Ärendet utreds som ett brott mot griftefriden, vilket Aftonbladet var först att rapportera om.

Dmitri Plax hoppas att den som stulit glaskuporna kan ställa tillbaka dem.

– Det är obegripligt varför man gör något sådant. Vi är mycket ledsna över det här. De här glasen har inget värde för någon förutom oss.

Peter, 16, mördades – så vill de närstående hedra hans minne

Peter Plax fick aldrig fylla 17 – pappan berättar om sorgen

Minnesmärke. Glaskonstnärerna Sara Mannheimer och Simon Klenell samt skulptören Anna Persson var med och skapade Peter Plax minnesmärke. Foto: Privat

Mordet på Peter Plax

I augusti 2019 mördades Peter Plax, 16, av en jämnårig kamrat. I november samma år dömdes gärningsmannen för mord och förberedelse till mord. En rättspsykiatrisk undersökning visade även att gärningsmannen hade allvarliga psykiska störningar.