Glaskonst med schlager i lurarna

En lokal i Kärrtorp. Ingen skylt men en flagga och genom persiennerna skymtar någon förbi. Jag knackar på och blir insläppt. Här inne sitter ett gäng glashantverkare och gör skulpturer och lyssnar på musik.

  • Publicerad 09:10, 17 feb 2017

Mariah Carey spelas på hög volym men Emelie Wikström har lurar på sig. Hon håller upp skivan hon lyssnar på: ”Schlagerfestivalens 101 bästa”. På bordet ligger ett par cd-skivor till och bredvid dem trängs block, pennor, saxar, lim och glasbitar.

Arbetsdagen har börjat i lokalen på Eggegrundsvägen i Kärrtorp, där Handlaget håller till; en daglig verksamhet med fokus på konst och hantverk. Emelie Wikström har jobbat här i snart åtta år, ända sedan verksamheten drog igång. Hon har tagit av sig lurarna.

– Vi har så roligt ihop här, säger hon och avslutar en blomma av glaspärlor i blått på en rosa platta som också av glas.

De olikfärgade glasbitarna limmas fast på plattan. När mönstret är färdigt bränns glaskonstverket i 800-gradig värme. Då smälter bilden samman med plattan och blir till en plan yta.

– Det här ska bli ett fat, men man kan göra figurer eller andra former med, säger Emelie Wikström.

Tjejen mittemot jobbar med collageteknik. På väggarna sitter vävar, sidenmålerier och på fönsterkarmen står statyer i paier marché. Men den största delen av det vi gör här i ateljén är glaskonst, berättar Katarina Rosén som tillsammans med sin kollega Lena Wallin driver verksamheten i Attendos regi.

– Glaskonst är tacksamt. Det blir vackert och är samtidigt svårt att misslyckas med, till skillnad från till exempel keramik där mycket kan gå fel under skapandeprocessen, säger Katarina Rosén och får medhåll från sin kollega.

Båda två är hantverkspedagoger, med lång erfarenhet av socialt arbete och daglig verksamhet och en idé om att starta upp en mötesplats.

– Först ville vi bygga en ateljéverksamhet för människor som inte är upptagna dagtid, lite som ett bibliotek, fast för hantverk, dit man kan gå för att lära sig olika konsthantverk och mötas.

Men det var svårt att få ekonomi i den typen av verksamhet och så såg vi den här möjligheten och vi hade båda den erfarenhet och kompetens som krävdes för att öppna.

Förutom själva ateljén och ett kök finns i Handlagets lokal även en liten butik där mycket av det som tillverkas säljs. Verksamheten är liten, i dag jobbar sex personer här dagligen. Trots det tar administration och dokumentation mycket tid i anspråk. Men Katarina Rosén och Lena Wallin tycker att de kreativa delarna väger över.

  Det är härligt att vara i en grupp som hantverkar, särskilt när det blir flow här i lokalen och alla är helt uppe i det de gör, säger Lena Wallin.

 

 

Fakta

Daglig verksamhet och LSS

Daglig verksamhet är till för dig som är i yrkesverksam ålder, saknar arbete och inte studerar. Daglig verksamhet skall erbjudas personer som omfattas av lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Lagen trädde i kraft år 1994 bland annat för att minska klyftor i levnadsvillkor och bidra till en ökad delaktighet för personer med funktionsnedsättning.

 

Källa: Socialstyrelsen
Visa merVisa mindre