Glädjeyra när treorna sprang ut i Bromma

±Glädjeyran var total när Bromma gymnasiums treor sprang ut på tisdagen. Tusentals personer var där för att ta del av en minst sagt kaotisk tillställning. – Det här känns så overkligt, säger den nyblivna studenten Julia Fresk direkt efter utspringet.

  • Publicerad 16:32, 14 jun 2017

Huligantutor, bengaler, konfetti, otaliga mängder mousserande drycker i luften och ett allmänt glädjekaos.

Så skulle man kunna beskriva Bromma gymnasiums utspring, där treorna på tisdagen sprang ut i verkligheten efter tolv långa år vid skolbänken.

Tusentals föräldrar, syskon, vänner och andra anhöriga trängdes på skolgården för få sig en glimt av glädjeyran.

– Det här känns overkligt. Man har gått och längtat efter den här dagen i så många år och nu är den här, säger Julia Fresk direkt efter att ha sprungit ut i verkligheten efter tre år som ekonomi/juridik-studerande.

På plats för att fira henne fanns hennes tvillingbror Viktor Fresk. Han tog studenten redan i fredags, på Blackebergs gymnasium.

– Det har hunnit landa lite nu, att man har tagit studenten, säger han.

– Men jag tror att det kommer dröja till augusti, när man inte har någon skola att komma tillbaka till, innan man förstår det här på riktigt. Jag har aldrig varit med om något som är så tvådelat. Mycket vemod, men samtidigt glädje, säger Viktor Fresk.

På en annan del av skolgården står studenter och dansar i ring, med flaggor från flera nationer svajande i luften. Med Ugandas flagga virad runt kroppen ser studenten Alexander Bwambale, minst sagt, nöjd ut.

– Jag har längtat efter det här!  Det är bra stämning, mycket hype och många vänner som kommit hit för att fira. Man känner sig älskad, säger han.

Har du hunna tänka något på vad som händer nu när skolan är över?

– Det blir nog tillbaka till skolan och plugga vidare några år. Sen kommer jag satsa mycket på boxningen också. Men nu blir det kaos, utbrister Alexander Bwambale, innan han blir indragen i ringen igen.

Efter någon timme av utspring och omfamningar från nära och kära börjar folkmassan på skolgården att lätta. Studenterna svirar om till öl- och vattentäta kläder inför stundande flaktradition. Och av de mängder alkohol som lastas upp på de uppradade lastbilsflaken att döma kan man anta att det kommer att bli en ganska blöt tillställning för många av dem.

Men inte för Adi Tahirovic, som just blivit omfamnad av släkten.

– Nej jag har match i morgon så det blir en alkoholfri dag för mig i dag, säger han.

Fotbollen ligger honom varmt om hjärtat, och det är just den han vill satsa på, nu när skolan är över.

– Nu i sommar ska jag kanske åka och spela lite i utlandet, kanske Italien, och sen får vi se vad det leder till. Förhoppningen är att kunna spela fotboll, eftersom det är det jag älskar, och att komma in på något universitet och plugga på distans, säger han, innan han blir omfamnad av fler släktingar som vill ta bilder.

När utspringsceremonin slutligen är över och folkmassan lämnat synliggörs ett hav av Pommacflaskor på platsen. I skolans betongväggar ekar ljudet av hög musik, som långsamt tonar bort i tak med att studentflaken lämnar, ett efter ett.