AFOL. Adult Fan Of Lego. Det är beteckningen på vuxna Legobyggare. "Det visste vi inte innan, men det fick vi lära oss", säger Viktor Juholt, här med en modell av familjen Weasleys hus Kråkboet från Harry Potter. Foto: Stefan Källstigen

Glädjen viktigast när Viktor Juholt tävlar i Lego i tv

Just nu pågår andra säsongen av Lego Masters Sverige där 16 Lego-entusiaster i åtta lag gör upp om årets titel på bästa sändningstid. En av dem är 26-årige Turebergsbon Viktor Juholt, som kamperar ihop med tre år äldre Anton Juholt.

  • Publicerad 07:10, 11 sep 2021

Då var det bara att hårdträna, fast vi visste inte riktigt för vad.

– Jag och brorsan byggde dygnet runt som små. Mamma och pappa kunde inte sova på nätterna för att vi var uppe och krafsade i legolådorna, säger Anton Juholt.

Som för många andra tynade intresset bort är bröderna närmade sig tonåren – men inte för gott.

– I och med pandemin var jag hemma mycket och då köpte jag ett par byggsatser och började bygga igen. Och sedan kom Lego Masters, och både jag och Anton älskade programmet, säger Viktor.

De började prata om att söka om det skulle bli en säsong 2. Då var det halvt på skoj, men det återfunna legointresset ville inte sluta växa.

– Jag köpte en jättelåda med 35 000 legobitar av en farsa här i Sollentuna, sonen ville ha Playstation 5 i stället, och hela julhelgen var jag och brorsan hemma hos våra föräldrar i Oskarshamn och bara byggde och byggde.

Tuff konkurrens

Plötsligt kände bröderna att de faktiskt hade något att visa upp, och sökte till programmet. Tre veckor innan tävlingsstart fick de besked om att de kommit med.

– Då var det bara att hårdträna, fast vi visste inte riktigt för vad. Men vi åkte till Oskarshamn igen, där vi har nästan allt vårt Lego, och började bygga och testa för att få igång snacket och samarbetet.

Viktor och Anton insåg att det skulle bli tuff konkurrens då flera av de andra tävlingarna har byggt hela sina liv – utan paus.

– Skulle vi vinna skulle det bara var en bonus. Vi gick in för att ha kul och hitta barnaglädjen. Det var det vi ville visa och dela med oss av.

Byggde en flume ride

I första programmet gick det dock dåligt och bröderna fick en hel del kritik av domarna.

– Vi tänkte att vi hade tagit oss vatten över huvudet, och vi förstod att vi hängde löst. Svårt med idéer och svårt med tekniken. Efter åtta timmar, drygt halva tävlingstiden, fattade vi att problemet var att vi satte för mycket press på oss. Då lyckades vi hitta tillbaka till att ha kul och lösa problem, säger Viktor.

Det hjälpte. Brödernas lag Batjonga Brothers klarade sig kvar, om än med ett nödrop. Och redan andra veckan, då uppgiften var att bygga ett tivoli, gick det bättre.

– Otroligt mycket bättre! Vi hade vant oss vid all press och alla kameror. Vi byggde en flume ride i ett bergigt ruinlandskap.

Bra rollfördelning

Samarbetet funkade utmärkt, delvis tack vare att Viktor och Anton intog olika roller.

– Jag är lillebrorsan, och det märks. Anton är mer strukturerad medan jag lättare driftar iväg.

Tredje programmet av totalt åtta sänds den 11 september klockan 20. Hur det går där, och hur långt Batjonga Brothers till slut når, får Anton så klart inte berätta. Däremot kan han avslöja att han kände en viss Lego-mättnad direkt efter inspelningarna.

– Vi hade varit omgivna av Lego, där fanns 3 miljoner bitar, och jag hade ont i fingrarna. Men nu rycker jag till igen om jag ser i ett skyltfönster att de har släppt något nytt. Lego är som ett pussel, fast bättre. Man kan bygga ett rymdskepp och sedan kan man riva det – och bygga vad som helst!

Har en känd pappa

Namn: Viktor Juholt.

Ålder: 26 år.

Bor: Tureberg.

Yrke: Studerar till filmproducent.

Familj: Sambo. Och mamma och pappa och bror. Pappa Håkan Juholt var partiordförande för Socialdemokraterna från 25 mars 2011 till 21 januari 2012 då han avgick efter bland annat hård intern kritik. ”Jag var 16 år då och det var jobbigt för alla oss inblandade. Men det har format oss, och nu skulle jag inte vilja byta bort det”, säger Viktor.

Aktuell: En av deltagarna i säsong 2 av Lego masters Sverige som sänds i TV4 på lördagar klockan 20, och i TV4Play.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

En skadad vid explosion i Rotebro

Nyheter Kvinna förd till sjukhus En kvinna skadades vid en explosion vid ett flerfamiljshus i Rotebro vid halv 4-tiden i natt. Hon har förts till sjukhus med skador i benen.måndag 20/9 6:59

Lyckat och soligt 5-årskalas för SSG

Nyheter Firade med allsång, tal, tipspromenad, lotteri och träning Sollentuna Seniorgymnastik, SSG, firade nyligen sitt 5-årsjubileum och bjöd in till öppet hus i Edsbergsparken nedanför Edsbergs slott.måndag 20/9 5:50