Glädjen: Maten räcker hela vintern på Eolshälls 4H

Den torra sommaren ledde till foderbrist i hela landet, något som även drabbade djuren på Eolshälls 4h-gård i Axelsberg. Men nu har gården fått tag på tillräckligt med foder. – Vi har haft en väldig tur, säger gårdsföreståndaren Annika Eriksson.

  • Publicerad 08:28, 7 nov 2018

Sommarens varma och torra väder ledde till dåliga skördar i hela Sverige – och i förlängningen till foderbrist för lantbruksdjur. När Mitt i besökte Eolshälls 4H-gård i Axelsberg i slutet av september berättade gårdsföreståndaren Annika Eriksson att hon inte hade en lösning för hur gårdens djur skulle få mat hela vintern.

– Det känns jätteobehagligt, sa hon till Mitt i då.

Har fått tag på foder

Men nu ser läget betydligt ljusare ut.

– I vanliga fall brukar det bli två skördar hö, men tack vare det varma vädret så blev det en tredje skörd i år. Vi har lyckats få en senare leverans av vår vanliga leverantör som kommer i januari, februari. Precis när vårt foder hade tagit slut. Vi har haft en väldig tur, säger Annika Eriksson.

Fåren har kunnat äta äpplen när fodret inte riktigt räckt till. Men de andra djuren får ont i magen av äpplen. Foto: Anna Z Ek

Hade foderfrågan inte löst sig hade gården riskerat att behöva sälja några av djuren. Men i och med det här glädjebeskedet kan alla djur stanna kvar på gården.

– Det känns jättebra!

Mycket dyrare foder

Men smakar det så kostar det. Även om gården fått tag på tillräckligt med mat till djuren råder ännu foderbrist – och det har drivit upp priserna rejält.

– Foderpriserna är fortfarande fyra gånger högre än normalt. Det betyder att vi får jobba dubbelt så hårt för klara det, men det är det värt, säger Annika Eriksson.

När Mitt i hälsade på Eolshälls 4H i september var kycklingarna bara några veckor gamla. Foto: Anna Z Ek

Flera boende i området har hört av sig till Eolshälls 4H för att hjälpa till och många har skänkt pengar.

– Det betyder jättemycket att vi har fått stöd från folk som bor i stadsdelen. Vi är så tacksamma för det, säger Annika Eriksson.