Förhoppningen är att tillvaron ska återgå till att bli lite mer normal när tillräckligt många av oss fått vaccinet mot covid-19. Men exakt när det kommer ske, eller ens hur det kommer se ut är det inte någon som egentligen vet just nu.

Vad vi däremot vet är att arbetet med att ta fram flera vaccin mot viruset som förändrat vår vardag i grunden har gått rekordfort.

https://www.mitti.se/nyheter/coronalaget-i-upplands-bro-just-nu/repuav!mqG9t1QystyvjJOAieukRg/

Precis innan nyår kom de 45 första doserna av vaccinet till kommunen. Angelica Chibout är chef inom kommunens hälso- och sjukvårdsenhet. Hon beskriver arbetet med att komma igång med vaccinationen som glädjefyllt.

Den 30 december började man att vaccinera alla de äldre som visat intresse för att ta sprutan.

I Upplands-Bro har vaccinationerna ägt rum på kommunens två särskilda boenden, alltså Norrgården och Kungsgården, samt även på Kungsängens servicehus respektive Bros servicehus.

– Första dagen som vi vaccinerade vaccinerade vi mer än hälften av alla våra äldre. Då var vi fyra sjuksköterskor och en läkare från familjeläkarna, säger Angelica Chibout.

Hur har arbetet gått såhär långt?

– Det känns som det har gått mer smidigt än vad jag trodde från början. Man tänker att logistiken skulle vara mer utmanande än vad det har blivit.

Under totalt tre tillfällen har Angelica och hennes kollegor vaccinerat 75 patienter.

– På onsdag den här veckan ger vi dos nummer två till hälften av alla äldre.

Då rör det sig om 43 doser.

Hur skulle du beskriva intresset att ta vaccinet?

– Bara ett fåtal har tackat nej. De allra flesta har velat ta sprutan och är väldigt glada att det här har kommit igång så snabbt, flera känner sig stolta att få ta sprutan.

Angelica Chibout berättar att det behöver gå 21 dagar mellan injektionerna. Så enligt den planering man har nu så kommer flertalet inom den gruppen som just nu får vaccinet att under vecka 5 ha fått spruta nummer två.

– Men det här är ett pågående arbete som vi kommer behöva fortsätta med även framöver då det flyttar in nya äldre hos oss.

Vad betyder det här för er som jobbar?

– Det betyder väldigt mycket för oss att kunna återgå till att arbeta på ett mer vanligt sätt och även att inte våra boende ska ha en begränsad rörelsefrihet. Det har varit ett tufft år för hela världen men nu känns det skönt att vi kommer kunna återgå till det mer normala.

Läs om coronaläget i Upplands-Bro just nu.