Kungsgården den 30 december 2020. Ett glatt gäng inledde arbetet med vaccineringen. Från vänster: Angelica Chibout, Elena Tsoy , Sofia Nersing och Zahra Deikan. Foto: Upplands-Bro kommun

”Glädjefyllt att kunna vaccinera”

Den 30 december påbörjades arbetet med att vaccinera mot covid-19 i Upplands-Bro. ”Det kändes väldigt skönt att kunna avsluta förra året med att börja vaccinera”, säger Angelica Chibout, chef på Hälso- och sjukvårdsenheten.

  • Publicerad 16:40, 22 jan 2021

Förhoppningen är att tillvaron ska återgå till att bli lite mer normal när tillräckligt många av oss fått vaccinet mot covid-19. Men exakt när det kommer ske, eller ens hur det kommer se ut är det inte någon som egentligen vet just nu.

Vad vi däremot vet är att arbetet med att ta fram flera vaccin mot viruset som förändrat vår vardag i grunden har gått rekordfort.

Coronaläget i Upplands-Bro just nu

Precis innan nyår kom de 45 första doserna av vaccinet till kommunen. Angelica Chibout är chef inom kommunens hälso- och sjukvårdsenhet. Hon beskriver arbetet med att komma igång med vaccinationen som glädjefyllt.

Den 30 december började man att vaccinera alla de äldre som visat intresse för att ta sprutan.

Angelica Chibout, enhetschef. Foto: Helena Myöhänen

I Upplands-Bro har vaccinationerna ägt rum på kommunens två särskilda boenden, alltså Norrgården och Kungsgården, samt även på Kungsängens servicehus respektive Bros servicehus.

– Första dagen som vi vaccinerade vaccinerade vi mer än hälften av alla våra äldre. Då var vi fyra sjuksköterskor och en läkare från familjeläkarna, säger Angelica Chibout.

Hur har arbetet gått såhär långt?

– Det känns som det har gått mer smidigt än vad jag trodde från början. Man tänker att logistiken skulle vara mer utmanande än vad det har blivit.

Zahra Deikan ger vaccinet till Ulla. Foto: Mirjam Brocknäs

Under totalt tre tillfällen har Angelica och hennes kollegor vaccinerat 75 patienter.

– På onsdag den här veckan ger vi dos nummer två till hälften av alla äldre.

Då rör det sig om 43 doser.

Hur skulle du beskriva intresset att ta vaccinet?

– Bara ett fåtal har tackat nej. De allra flesta har velat ta sprutan och är väldigt glada att det här har kommit igång så snabbt, flera känner sig stolta att få ta sprutan.

Därefter var det Berits tur. Foto: Mirjam Brocknäs

Angelica Chibout berättar att det behöver gå 21 dagar mellan injektionerna. Så enligt den planering man har nu så kommer flertalet inom den gruppen som just nu får vaccinet att under vecka 5 ha fått spruta nummer två.

– Men det här är ett pågående arbete som vi kommer behöva fortsätta med även framöver då det flyttar in nya äldre hos oss.

Vad betyder det här för er som jobbar?

– Det betyder väldigt mycket för oss att kunna återgå till att arbeta på ett mer vanligt sätt och även att inte våra boende ska ha en begränsad rörelsefrihet. Det har varit ett tufft år för hela världen men nu känns det skönt att vi kommer kunna återgå till det mer normala.

Läs om coronaläget i Upplands-Bro just nu.

Vaccinationer på gång framöver:

På tur att vaccineras i kommunen står de äldre som har hemtjänst. Här uppger Angelica Chibout att detta ligger under regionen. Hemtjänsten samarbetar med hemsjukvården i frågan om att vaccinera mot covid-19. Eftersom det är vårdcentralen som utför hemsjukvården så kommer det även vara dem som genomför vaccinationerna.

All personal som arbetar inom kommunens hemtjänst, på särskilt boende och servicehus har blivit erbjuden att kunna få vaccinera sig, också detta sker inom regionens försorg.

Visa merVisa mindre

Betyder vaccinationerna att kommunen välkomnar besök?

”Vi följer Folkhälsomyndighetens och Smittskydd Stockholms direktiv, där är inga lättnader ännu annonserade. Ansvarig nämnd  har också utfärdat en stark avrådan från onödiga besök på våra boenden. Alla våra verksamheter ser fram emot den dag alla är vaccinerade och att tillvaron då kan återgå till ett mer normalt tillstånd”, säger Marita Lindell Jansson, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

”Avlasta Granhammarsvägen oavsett”

Så ska trafikökningen hanteras i Upplands-Bro Det råder politisk enighet om att Granhammarsvägen måste avlastas med en ny anslutningsväg mellan Kockbacka trafikplats och Brunna logistikområde.fredag 26/2 17:16