Bio Cosmopolite har öppnat igen. Men Sofie Seitamo-Mijac slutar som projektledare. Foto: Mitt i

Glädjebeskedet: Poppis-bion har öppnat igen

Filmälskarna i Haninge kan pusta ut. Kvartersbion i Brandbergen har öppnat igen. Men i ny regi.

  • Publicerad 10:00, 25 okt 2018

Populära kvartersbiografen i Brandbergen, Bio Cosmopolite, stängde hastigt 13 augusti i år.

Besökarna lämnades med ett inlägg på bions Facebook-sida där personalen meddelade att nya personer skulle ta över biografen, utan att precisera när.

Men i onsdags, efter två månaders uppehåll och lagom till höstmörkret, öppnade biografen igen med en ”premiärdag”.

Biorävar ska driva

Och de som tar över är bioveteranerna Pär-Magnus Almquist och Richard Liljedahl, den senare drev Brandbergsbiografen på 1990-talet. Tillsammans driver de den lilla biografkedjan Eurostar och nu ska de arrendera Brandbergsbiografen i två år.

– Jag vet att de kommer att fortsätta med Live-föreställningarna. Om det kommer att vara uppklätt och röda mattan även när de kör det, det kan jag inte svara på, säger Sofie Seitamo-Mijac marknadsansvarig i centrum och den som drivit biografen de senaste fyra åren.

Centrumägaren Savana gjorde 2014 en storsatsning på centrumbion. För många i Brandbergen har bion varit det enda trevliga inslaget i ett allt mer bortglömt förortscentrum.

Dråpslaget kom

I början av 2017 höjdes biomomsen från sex till 25 procent. Det blev ett dråpslag för såväl Bio Cosmopolite som för andra småbiografer.

Fakta

Nominerades till bästa oberoende biograf i Europa

Bion nyöppnades 2014 och har under åren inte minst hyllats för sina direktsändningar i HD från Metropolitan, Broadway och Kungliga operan.

I fjol nominerades bion till ”Bästa oberoende biograf i Europa” av Event Cinema Association.

Källa: Event Cinema Association, ECA

Många av biograferna landet runt har lämnats med två val: Höja biljettpriserna, eller stänga.

– Det blir inga stora marginaler när man driver en ensalongsbiograf i förorten. Vi har funderat på om biografen skulle kunna bli en del av en större kedja eller företag och utvecklas vidare på det sättet. Men nu är det viktigaste att biografen inte klappar igen, och att en ny aktör har tagit över, säger Sofie Seitamo-Mijac.

Bio Cosmopolite i Brandbergen har öppnat igen efter två månaders paus.

Dålig info om stängning

I Brandbergen är man lyckliga över att biografen öppnat igen, samtidigt som man tycker att informationen varit dålig.

– Jag tycker att man svek oss när man inte meddelande något i somras om att det skulle bli ett uppehåll och att någon annan skulle ta över, säger en kvinna i centrum till Mitt i.

Nu hoppas hon i alla fall att det blir lika bra som innan.

– Det har ju varit en helt fantastisk biograf. Personalen har varit så tillmötesgående, och operaföreställningarna är helt suveräna.

Vill inte göra stor sak

Sofie Seitamo-Mijac säger att man medvetet inte ville göra en stor sak över att en ny aktör skulle driva bion, och att man därför inte tog upp pausen med publiken i somras.

– Det var väldigt emotionellt även för oss att sluta på biografen. Vi visste inget exakt datum när den nya aktören skulle ta över och vi ville inte göra våra besökare oroliga och få dem att tro att biografen skulle stänga, säger hon.