Bioglädje. Lena von Essen minns inte vad hon såg på Biograf Grand senast. Men hon gillar att ha en bio nära. "Bra att man kan cykla hit". Foto: Pekka Pääkkö

Glädjebeskedet: Lidingös bio öppnar igen

Här är glädjebeskedet för bioälskarna på Lidingö – Biograf Grand i centrum öppnar igen.

  • Publicerad 05:10, 23 okt 2020

Den 18 mars stängde Biograf Grand på Lidingö, precis som alla andra Filmstadenbiografer, på grund av coronapandemin. Men igår torsdag öppnade Biograf Grand igen.

– Väldigt roligt! Absolut, jag tycker att man ska stötta det lokala, säger Lena von Essen, som promenerar förbi biografen samma dag som öppningsbeskedet kom.

Premiärdagen gavs "Familjen Bigfoot", "Tenet" och "Honest Thief".

På höstlovet ges filmer med lite monster- och skräcktema. Bland andra "Nelly Rapp – Monsteragent", Mera monster, Alfons" och skräckfilmen "Andra sidan" står på tablån.

Även Filmstadens biografer i Kista och Vällingby slår upp portarna på måndag och håller öppet hela veckan.

– Vi vet inte när vi kan återgå till normala öppettider vid biograferna i Vällingby, Kista och på Lidingö. Filmutbudet och restriktionerna avgör det, säger Caroline Hellström, pressansvarig på Filmstaden.

Har biograferna varit saknade bland Lidingöborna?

– Självklart har de det, men jag tycker att vi mött en stor förståelse från gästerna. Och de har trots allt många biografer att välja på i Stockholmsområdet, säger Caroline Hellström.

I juni-juli öppnade flera av Stockholms stora biografer på nytt med ett maxtak på 50 gäster i salongerna. På torsdagen meddelade regeringen att publiktaket för kulturevenemang med sittande publik höjs till 300 personer med max två personer intill varandra.

Caroline Hellström kan inte svara på hur stort biografkedjans inkomstbortfall blivit med anledning av pandemin. Men höstlovsveckan en av de kommersiellt bästa veckorna i vanliga fall. Filmstaden Råsunda i Solna och Rigoletto på Kungsgatan i city håller fortfarande helt stängt.