Vårsolen strålar mot de 18 minigolfbanorna i Varvsbranten vid Folkungagatans slut. Trots att de stod klara för ett och ett halv år sedan har ingen kunnat spela på dem.

Platsen skulle bli nytt hem för Ersta MGK, som för sex år sedan tvingades bort från sina banor i Lilla Bleckan i samband med att den parken rustades upp.

Men marken banorna ligger på ägs både av Stockholms stad och kommunala bolaget Stadsholmen AB. Banorna byggdes innan de två hade ingått avtal om hur platsen skulle skötas – resultatet blev att banorna stod tomma, och Ersta MGK förblev hemlösa.

Fram till nu. I måndags blev det klart att Ersta MGK får grönt ljus för att bedriva verksamhet i Varvsbranten. Och de får vara kvar till minst 2030.

– Det var byråkratin som behövde mala klart. Det känns jättekul, och jag är glad att vi till slut kom i mål, säger klubbens ordförande Jonas Mattsson.

https://www.mitti.se/nyheter/byrakrati-kan-fa-ersta-mgk-att-snubbla-pa-malsnaret/reptki!@BCquzqPnc2KqSUxJ4R4lw/

https://www.mitti.se/nyheter/lilla-bleckans-minigolf-ateruppstar-efter-5-ar/repsjb!AajsXREJhe6l@NF9TqrF6Q/

"Tillbaka till brottsplatsen"

Det var här Ersta MGK startade sin verksamhet 1954. Det var också här Jonas Mattson, kassören Olle Christiansson och tidigare ordföranden Conny Söder startade sina bangolf-karriärer.

– Jag och Olle spelade tillsammans här på 70-talet. Det är lite nostalgiskt att vara tillbaka, säger Conny Söder.

– Tillbaka till brottsplatsen. Då låg Sofia ungdomsgård bredvid, så det var många unga som började spela här, säger Olle Christiansson.

Samtidigt är återkomsten bitterljuv. Flytten 1989 till Lilla Bleckan var ett steg uppåt, menar Olle. Det var ett större område, med mer rörelse och mer folk.

– Vi var väldigt besvikna när vi var tvungna att flytta därifrån, men det ska bli jättekul att vara igång igen.

Sex tuffa år

De sex år som Ersta MGK stått utan banor har slagit hårt mot klubben. De har tappat 75 procent av sina medlemmar, inte riktigt kunnat tävla och magasinering av utrustningen har ätit upp nästan hela sparkassan.

Flera gånger var klubben beredda på att lägga ner klubborna.

– Det är mycket att ta igen, men vi är glada att vi aldrig gav upp, säger Jonas Mattson.

Än är inte allt klart för spel. Först måste en kiosk för fikaförsäljning och uthyrning av klubbor på plats. Innan den kan byggas är det lite mer formalia att ta sig igenom.

– Det är nog sensommar innan allt är klart, säger Olle Christiansson.

– Jag skulle ändå vilja vara optimistisk och säga midsommar, säger Jonas Mattsson.