Hoppfull. Sören Berglund har varit drivande i stadsdelsrådets kamp för att få ta över parkleken. Nu ser det ljust ut. Foto: Johan Kristensen

Glädjebesked: Hökis eldsjälar kan få ta över Fagerlidsparken

Kampen för att rädda parkleken Fagerlid har varit intensiv. Nu ser den ut att bära frukt. Hökarängens stadsdelsråd har fått avtalsförslag från Stockholms stad om att hyra parklekens byggnader.

  • Publicerad 06:00, 11 nov 2020

Parkleksbesvikelsen. Så löd rubriken i Mitt för ett par veckor sedan. Artikeln handlade om frustrationen i Hökarängen över den oklara framtiden för parkleken Fagerlid.

Nu har besvikelsen förbytts i glädje. Hökarängens stadsdelsråd har sedan i våras uppvaktat politiker för att få ta över driften av den rivningshotade parkleken. Nu har föreningen fått fastighetskontorets medgivande att hyra byggnaderna – förutsatt att de kan presentera en ekonomisk plan för hur de ska åtgärdas.

– Det känns oerhört positivt. Om 2-3 år räknar vi med att ha en parklek med fungerande huvudbyggnad och som fler kan använda, dagbarnvårdare, skolor, förskolor; alla som vill vara här, säger Sören Berglund från Hökarängens stadsdelsråd.

Inga juridiska hinder

Fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) säger att han självklart velat uppmuntra stadsdelsrådets engagemang, men att det funnits juridiska frågetecken kring att hyra ut till en förening.

Nu tycks dessa frågetecken ha rätats ut.

– Även om föreningen själva erbjudit sig att bekosta upprustningen, har staden exempelvis kvar fastighetsägaransvaret. Men med stor ansträngning har fastighetskontoret hittat en juridiskt möjlig väg framåt där föreningen bland annat behöver betala en kostnadstäckande hyra, och jag hoppas att man nu går vidare med detta, säger han.

Pengar behövs

Stadsdelsrådet har fått ett avtalsförslag på tre år för huvudbyggnaden, som länge stått tom på grund av fuktproblem.

Planen är att låta renovera den. Kostnaden har stadsdelsrådet beräknat till 1,7 miljoner. Finansieringen är ännu inte löst men enligt Sören Berglund jobbar stadsdelsrådet intensivt med frågan.

– Vi viker inte ner oss nu, det finns inte på kartan, säger han.

Många turer kring fuktskadad byggnad

Hösten 2015 stängdes parklekens huvudbyggnad där också öppna förskolan huserade, på grund av dålig inomhusluft, orsakad av fuktproblem.

Stockholms stad lovade att byggnaden skulle saneras och rustas upp.

Vid årsskiftet, efter år av ovisshet, kom chockbeskedet att staden i stället ville riva parkleken.

Protester från bland andra ideella föreningen Hökarängens stadsdelsråd gjorde att staden sköt upp rivningen i ett år.

Nu ser det ut som att Hökarängens stadsdelsråd kan få ta över driften av parkleken.

Visa merVisa mindre