Barhäng. Här får gästerna snart hänga i baren när restriktionerna släpps. Daniel Franzén gläds över detta med säger att man fortsatt kommer att vara noga med avstånd. Foto: Anna Wilson

Glädje på Lidingö när restriktioner släpps

Barhäng, körsång, volter och andra trix inför levande publik. Så reagerar Lidingös hotellnäring, kultur och idrottsvärld på att restriktionerna släpps. – Skönt att inte behöva jaga vuxna människor som står upp och tar ett glas vin, säger Daniel Franzén, Ellery Beach house.

  • Publicerad 06:00, 27 sep 2021

Det är morgon på hotellet Ellery Beach house i Elfvik. Gäster, klädda för en spapaus i vardagen sitter på nedre våningen och äter frukost medan en brasa sprakar mitt i lokalen.

Det är här som en av barerna på hotellet får öppna för barhäng på onsdag när restriktionerna släpps.

– Det är väldigt roligt. Men vi kommer fortsatt att vara försiktiga, vara noga med att hålla avstånd och ha handsprit kvar. Det är viktigt att personal och gäster känner sig trygga, säger Daniel Franzén, vd på hotellet.

Hotellet öppnade i augusti förra året, mitt under brinnande pandemi. Ändå har de haft gäster i form av privatpersoner och små sällskap. I somras började de dock märka en ökning i antalet gäster. Ökningen har fortsatt och sedan början av september har företag och konferenser börjat boka.

– För oss innebär de släppta restriktionerna att större sällskap kan få sitta tillsammans. Folk är sugna på att åka iväg tillsammans och ha det litet gott, säger Daniel Fanzén.

Han ler.

– Och det ska bli skönt att inte behöva jaga vuxna människor som står upp och tar ett glas vin.

Detta gäller från den 29 september

Deltagartak för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar slopas.

Deltagartak för privata sammankomster tas bort.

De restriktioner som finns kvar för exempelvis restauranger tas bort.

Folkhälsomyndighetens råd om att jobba hemifrån tas bort och en återgång till arbetsplatsen kan ske stegvis. Att stanna hemma vid symtom gäller fortsatt.

Källa: Regeringen

Visa merVisa mindre

Nytt. Ellery Beach house är en ung verksamhet på Lidingö. Daniel Franzén, vd startade med sina medarbetare mitt under pandemin. Foto: Anna Wilson

Körglädje

Släppta restriktioner tas också emot med glädje av körsångare på ön.

– Men för körer skedde den stora förändringen redan första september då körsångare fick börja stå med en meters mellanrum i stället för två, säger Anna Smedendahl Rosén som leder körer och musikverksamhet i Ansgarskyrkan.

Det som händer nu är att större publik tillåts.

– Vi får ha större konserter.

I förra veckan gav körer från Ansgarskyrkan och Lidingö Församling konserten "Förklädd gud" inför publik. Biljetterna tog slut direkt.

– Det känns fantastiskt, det är känslomässigt och man blir rörd över att vi får göra detta tillsammans igen, säger Anna Smedendahl Rosén.

Hon menar att många körsångare har saknat att får sjunga ihop under pandemin. Och att få uppträda inför publik är en extra krydda.

– Körsång aktiverar många delar av både hjärna och kropp. Endorfiner frigörs och man blir lycklig och lugn, säger hon.

Får tävla inför domare

Även öns gymnaster i föreningen GT Vikingarna kommer nu åter att få utöva sin idrott inför en levande publik. Ordföranden Eva Unger ser fram mot riktiga tävlingar.

– Under pandemin har vi tävlat digitalt, filmat bidragen till domarna och skickat iväg. Det är inte alls samma upplevelse som att åka iväg, se andra lag och tävla inför domare, säger hon.

Detta gäller till den 29 september

Vid allmän sammankomst eller offentlig tillställning undviks trängsel, deltagare ska kunna hålla avstånd till varandra och handtvätt eller handsprit erbjuds.

Maxantal deltagare inomhus: 50 stående/300 sittande.

Maxantal deltagare utomhus: 600 stående/3 000 sittande. Max 900 får samlas på ett ställe vid idrottsevenemang. 1 800 personer får delta i demonstrationer utomhus.

Källa: Länsstyrelsen, Krisinformation

Visa merVisa mindre