Förväntansfull. Daniel Nilsson på Tranans bar är spänd inför den 29 september. Foto: Mimmi Epstein

Glädje när restriktionerna släpps

På onsdag kan vi säga adjö till publikbegränsningar och restriktioner för restauranger. Något som välkomnas hos Vasastans klassiska ställen Musslan, Wasahof och Tranan.

  • Publicerad 13:43, 24 sep 2021

Nu på onsdag den 29 september tar Sverige nästa steg mot en återgång till det normala. Det meddelande socialminister Lena Hallengren (S), vid en pressträff i förra veckan.

– Nu tar vi ytterligare ett steg mot en normal vardag, och ett samhälle fritt från restriktioner, sa hon då.

Det innebär att maxtaken på deltagare vid offentliga och privata tillställningar slopas, och att kvarvarande restriktioner på serveringsställen och fik tas bort.

Välkomnat besked

På Musslan och Wasahof, som ligger på Dalagatan, välkomnas beskedet. Ägaren Patrik Cornelius beskriver att de har gått ”på trekvartsfart” det senaste ett och ett halvt året.

– Som tur är har vi hållit på i några år och hade lite sparade pengar att ta av. Vi har kunnat ha en del evenemang med distans och sittande publik men det ska bli jätteskönt att köra igång på riktigt och slippa agera polis gentemot gästerna, säger han.

– Vi har dock valt att inte ta fram alla bord och stolar direkt, det kommer att vara lite färre platser än före pandemin. Jag tror inte att folk som inte är i sällskap kommer att vilja sitta i knäet på varandra.

Baren flyttades

I början av året renoverades Wasahof och baren revs och flyttades.

– Annars är det mesta sig likt. Vi fortsätter att satsa på skaldjur och det traditionella franska och svenska köket, säger Patrik Cornelius.

Daniel Nilsson, barchef på Tranan vid Odenplan, är också lättad.

– Det har varit mindre folk och begränsat med platser. Självklart känns det jätteskönt att restriktionerna lättas och att folk kan komma hit och ha trevligt utan att vi ska behöva påminna om avstånd, säger han.

– Samtidigt tror jag inte att folk nödvändigtvis kommer att börja kramas med andra som de inte känner. Och handspriten kommer vi att ha kvar på disken. Vi får följa utvecklingen. Det ska bli intressant att se hur det blir, jag är lite spänd! En gäst undrade om det kommer bli som vid ett kosläpp.

Förödande

För kulturhuset Nalen som vanligtvis arrangerar konserter och klubbar har restriktionerna varit förödande.

– Det är underbart att kunna öppna och för människor att träffas igen! Vår verksamhet bygger på större event så vi har i stort sett haft lokalen stängd sedan i mars 2020, säger Nalens vd Pernilla Abrahamsson.

Med ett fullspäckat konsertschema öppnar Nalen den 1 oktober.

– Vi har sett fram emot det här beslutet sen i mars 2020! Men vi fortsätter att följa de rekommendationer som gäller.

Nytt. Patrik Cornelius i Wasahofs nya bar som är ritad av Tham Videgård. Foto: Wasahof