I veckan öppnade stadens biografer för 50 personer efter att ha tillåtits ta in enbart åtta sedan november. Bio Capitol, som öppnade sommaren 2018, är en av få biografer som trots restriktionerna har haft öppet under nästan hela pandemin.

– Det har varit väldigt tufft så klart och vi har gått back, säger Jakob Abrahamsson, vd vid Bio Capitols.

– Vi har haft mindre folk här under en dag än vad det är på bussen på morgonen.

Lösningar under pandemin

För biografen som funnits i snart tre år har hälften av tiden präglats av pandemi och restriktioner. När restriktionerna infördes och Capitol valde att ha öppet krävdes det en del nytänkande.

– Vi har bland annat öppnat "jukebox"-bio, som innebär att ett sällskap kan hyra en hel salong själva.

– Sedan har vi även "dine-in" bio, vilket innebär att biobesökarna kan serveras både mat och dryck inne i salongen.

Både jukebox-bio och dine-in bio är något som fortsatt kommer att erbjudas på Bio Capitol. Dine-in bion kommer däremot att fungera på ett annorlunda sätt.

– Det kommer att gälla ett visst antal platser i salongen, där våra servitörer kan röra sig utan att störa andra gäster. Besökarna kommer att kunna beställa mat i förväg som serveras när de kommer.

Första biobesöket

När Mitt i Vasastan besöker Bio Capitol ska eftermiddagens visning av filmen En runda till börja. För två besökare blir det första besöket i en biosalong under pandemin.

– Det känns ganska spännande att gå på bio igen, säger Felix Ekenstam.

– Jag tycker att det känns mysigt och man får nog bra platser, säger Jonna Bergelin.

Vad tycker ni om att det ska släppas in 50 personer?

– Det är roligt, men det känns ändå lite läskigt och konstigt med så många människor.

Att biograferna nu kan välkomna upp till 50 besökare för en filmvisning kan enligt Jakob Abrahamsson inte beskrivas som något annat än en lättnad, både för honom själv och för personalen på Capitol.

– Alla här är jätteglada att vi äntligen kan öppna för fler besökare, säger han.

– Det är en stor utandning på gång. Men vi kommer såklart följa restriktionerna. Det är viktigt för både oss och publiken att pandemin fortsatt tas på största allvar.