Efter drygt 1,5 år har de flesta restriktionerna släppts. Människor välkomnas tillbaka och från och med nu kan vi förvänta oss fullsatta arenor, barer och restauranger. Men tiden fram tills nu har varit tuff för många i restaurangbranschen.

– Det har varit väldigt stökigt och svårhanterligt. Det har tagit både på psyket och fysiskt, säger Massoud Gerges som är en av tre ägare till The Public i Signalfabriken.

Han beskriver 18 jobbiga månader med varierande regler och restriktioner att förhålla sig till samtidigt som ekonomin ska gå ihop. Men i onsdags började så hösten och framtiden utan restriktioner.

– Det är en väldig lättnad att komma igång med verksamheten och att få komma tillbaka till där man var en gång i tiden, säger Massoud.

På The Public har man fått permittera personal och några har fått sägas upp på grund av pandemin. Att få tillbaka full personalstyrka är inte helt lätt, berättar Massoud.

– Framför allt köksfolk har varit jobbigt. Det finns inte tillräckligt med kockar, säger Massoud.

Sommaren har faktiskt varit bra trots allt berättar Massoud, vilket bland annat beror på sommargågatan utanför. Och sedan beskedet om slopade restriktioner har flera företag börjat boka större sällskap igen. Efter den 29 september öppnar man dessutom upp cavabaren helt igen i den ena delen av lokalen.

– Det känns som att det kommer i gång nu på riktigt, säger Massoud Gerges.

Utanför The Public kommer Erica Åkerblom från Ör gående. Hon berättar att många av hennes vänner tycker att det går väldigt fort att ta bort alla restriktioner.

– Många förväntar sig att det ska gå i etapper mer. Det finns både för- och nackdelar, men jag tänker att folk får ta sitt ansvar,

Kommer du gå ut mer tror du?

– Det kommer nog bli att man träffar vänner mer i andra miljöer än hemma, ja.

I februari besökte Mitt i Paul Taylor Lanthandel i Fabriksparken. Personalen vittnade då om ett utmanande år för krogen som öppnade ett halvår innan pandemin bröt ut.

Sedan beskedet om att sista restriktionerna försvinner har gästerna blivit fler, berättar Mikael Andersson delägare och kock på Lanthandeln.

– Det känns som att beteendet har ändrats hos folk, många var nog rätt sugna på att komma ut. Så vi har fått mer att göra, men vi vill gärna ha mer, säger han.

Hur kändes det när ni fick veta att restriktionerna försvinner?

– Det kändes bara som en lättnad att man kan få jobba på som man hade tänkt. Sedan finns det alltid en orostanke att det kommer något igen, säger Mikael Andersson.

Precis som The Public har det varit en utmaning att hitta ny personal berättar han. Många i branschen har skaffat andra jobb under pandemin.

– Vi har valt att öppna upp flera kvällar och det var en ganska tung rekrytering. Vi har valt att satsa på yngre och man har märkt att det har varit ett generationsskifte. Det är många yrkeskvalificerade år som har försvunnit från branschen, säger Mikael Andersson.