Klasskompisar. Rebecca Touré och Elsa Zethrin, som går på Fryshusets gymnasium, har bara dagar kvar till studenten. "Vi fick mindre tid med kompisar än vi velat, men vi är tacksamma att vi haft en bra klass, säger Elsa. Foto: Pekka Pääkkö

Glada studenter – trots pandemin

Årets student går inte i flakens och skivornas tecken, utan i pandemins. Trots det är tredjeringarna på Fryshusets gymnasium stoiska inför ett firande under restriktioner. "Jag tror det var värre för förra årets studenter. Vi har hunnit vänja oss", säger en blivande student.

  • Publicerad 16:15, 28 maj 2021

En uppsluppen stämning ligger över Fryshusets gymnasium i Sjöstan. Det märks att sommarlovet väntar runt hörnet. Det är också slutet på ett läsår som färgats av pandemin.

– Trean var inte riktigt vad vi hoppats på, säger Elsa Zethrin, som går sista året på gymnasiet.

Hon och klasskompisen Rebecca Tourés studietid har kanske påverkats ovanligt mycket. De läser estetiskt program, med inriktning på dans.

– Vi har fått dansa hemma framför datorn. Många bor hemma med familjen, det blir lite svårt med plats. Jag har egen lägenhet, men man tappar energi av att inte dansa tillsammans, säger Rebecca.

Skolarbetet har blivit lidande av pandemin, motivationen har fått sig en törn.

– Nu på slutet har vi varit på plats mer, då känns att man missat mycket. Det är synd att corona tog så mycket av vår skoltid, säger Rebecca.

Picknick med klassen

I två år har klassen samlat pengar till flak och skiva, som nu inte blir av. Däremot stundar ett utspring under ordnade former, utspritt över en dag med få anhöriga. Det känns trots allt okej, menar de.

– Vi kan ha annat firande, egna mottagningar utomhus med familj och vänner. Och vi ska ha corona-anpassad picknick med klassen, säger Rebecca.

– Jag tror att det var värre för förra årets studenter. Vi har hunnit vänja oss.

Redo för framtiden. "Det ska bli skönt att ta studenten, släppa stressen", säger Rahman Saraji, som siktar på en karriär inom bioteknik. Foto: Pekka Pääkkö

En rimlig uppoffring

En annan som snart springer ut med mössan på är Rahman Saraji, som går naturvetenskapligt program. Sista årets plugg på distans har varit tufft, menar han.

– Det har varit mer eget ansvar, men det har gått ganska bra.

Han tycker att det ska bli skönt att ta studenten, att inte få åka flak känns som en rimlig uppoffring.

– Det hade känts oansvarigt, när situationen är som den är. Bättre att ta det lugnt, kanske skjuta det på framtiden. Det är lite tråkigt, men man måste anpassa sig.

Nya tider. Det ska bli härligt att snart ta klivet "till riktiga livet", säger Edwin Amani, även fast han kommer sakna klasskompisarna. Foto: Pekka Pääkkö

Synd att missa upplevelsen

För Edwin Amani, som går samhällslinjen, har trean varit annorlunda, men bra.

– Jag varit i skolan när andra varit hemma, eftersom jag har adhd. Jag har kunnat koncentrera mig bättre, bli mindre störd.

Att åka flak är Edwin inte så intresserad av, eftersom han är nykterist. Däremot tycker han att det är synd att missa upplevelsen, och att inte fler i familjen kan komma på utspringet.

– Men det är lite skönt med mindre firande. Lite mer low key.