Lek och utbildning blandas vid Farsta strandbad. Foto: Stefan Källstigen

Glada miner på gratis simskola i Farsta

Ledighet, extremvärme, över 20 grader i vattnet – och gratis simskola vid Farsta strandbad. Det finns bra förutsättningar för att lära sig simma i sommar. – Det är roligt och jag har lärt mig mycket, säger sjuårige Bruno som har gått på den första av simskolans tre veckor.

  • Publicerad 15:26, 27 jul 2018

Bränder, foderbrist, stängda förskolor, broar som inte går att öppna. Den ovanligt varma sommaren har fört med sig mycket negativt.

Men för vissa bidrar värmen till positiva känslor.

Vid Farsta strandbad är det glada miner bland barnen födda 2011 och 2012 som får professionell hjälp med att lära sig simma – helt gratis.

Bruno, 7, är en av de som har gått på simskolan i Farsta under dess första vecka i sommar.

– Det är roligt att lära sig att simma, även om det är ganska svårt. Lärarna är jättebra, de har lärt mig mycket, säger Bruno som trivs i det varma vattnet. 

Simskolan pågår varje vardag mellan 23 juli och 17 augusti. Första passet börjar kvart i tio på förmiddagen och dagen slutar halv sex på kvällen.

251 av platserna till simskolan vid Farsta strandbad är redan uppbokade, men vissa tider går fortfarande att anmäla sig till via SK Neptun

Passen är uppdelade i två nivåer: De utan vattenvana får lära sig att bli bekvämare i vattnet och de med lite mer erfarenhet får framför allt lära sig grunderna i crawl och ryggsim.

”Roligt att se barnen utvecklas”

Therese Blomqvist är en av tre instruktörer bland barnen i vattnet när Mitt i besöker simskolan.

– Det roligaste är när man känner att det börjar gå framåt, när barnen börjar knäcka bentagen. Sedan är det så klart också roligt att se att de blir så lyckliga när man delar ut diplom i slutet, säger Blomqvist.

Instruktören Therese Blomqvist uppskattar sitt jobb

Några större problem burkar inte uppstå eller bli långvariga.

– Barnen är glada nästan hela tiden. Ibland kan de börja lekbråka med simplattorna, men det brukar lösa sig snabbt, säger hon. 

Farsta strandbad är en av 200 platser runt om i landet där simskolor pågår just nu efter en satsning från Svenska Livräddningssällskapet (SLS), med stöttning av Trygg-hansa.

Därför är simskolan i öppet vatten

En av anledningarna till satsningen är att drunkningsolyckor är den vanligaste dödsolyckan bland barn mellan ett och sex år. Därför är det bra att ha simskolorna i öppet vatten enligt Mona Lisa Wernesten, utbildningsansvarig hos Svenska Livräddningssällskapet.

– Det ger en helt annan kunskap om både simning och vattensäkerhet än att bara simma i bassäng, säger Wernesten i ett uttalande.

Stämningen i vattnet vid strandbadet är hög även utanför simskolan. Farstabon Mohammad, 8 år, är egentligen för gammal för att delta, men finns med på ett hörn och leker och trixar.

– Det är kul att hoppa och simma i vattnet när det är så varmt. Jag är här nästan varje dag, säger Mohammad som drömmer om att bli fotomodell och trivs framför kameran.

Farstanbon Mohammad, 8, har utnyttjat det varma vattnet många gånger i sommar.