Maryam Dahan är mycket glad över sitt boende. Foto: Emma Gate

Glad men förvånad över nomineringen

När paret Dahan flyttade in i de nyproducerade kedjehusen på Strömsundsgatan i Vällingby visste de inte att husen skulle bli så avskydda och prisade. – Vi tänkte mest att det skulle bli svårt att inreda, säger Maryam Dahan.

  • Publicerad 06:00, 26 apr 2018

När den sista etappen av projektet Vällingby allé, 27 kedjeradhus längs Vällingbyvägen och Råckstavägen, hade visning var Maryam och Armin Dahan intresserade. De gula husen stod redan klara, liksom de grå, nu visades de svarta.

Förstod ni att det skulle bli hus man pratade om och hyllade?

– Min man förstod nog lite det, men inte jag. Jag tänkte mest att det kommer bli svårt att inreda det. Man tror att de är så avlånga. Men det har gått bra, säger Maryam.

För ett år sedan flyttade de in i huset, och trivs väldigt bra.

– Vi ville gärna ha nyproducerat. De här är byggda bra, det är väldigt fritt, man är inte så tätt inpå grannarna, man märker inte ens av varandra när man är ute i trädgården, säger hon.

Under byggperioden av de gula radhusen som ingår i samma projekt var många Vällingbybor upprörda.

”Stoppa detta elände nu och jämna det som är byggt med marken. Ni borde skämmas att förstöra ett så fint område med dessa anskrämliga baracker i en diarréaktig färg.” skrev en granne till Mitt i Västerort under byggtiden 2016.

– Oj, jag visste inte att det var så illa, ler Maryam som inte själv velat bo i de gula husen, men som tycker de är bra som markör.

– Alla vet vad vi menar när vi säger att vi bor vid de gula husen, men inte i dem, skrattar hon.

Så här lyder juryns motivering till nomineringen av Årets Stockholmsbyggnad: 

”Projektet har trots den lilla skalan och sin vardaglighet skapat en egen form och identitet. En fin hantering av färg och skala skapar med små medel en originalitet. Projektet sticker ut samtidigt som det smälter in och har fångat karaktären från omgivningen.”