– Jag förstår att stängningen skapar oro hos boende och anhöriga. Det här beslutet är tyvärr nödvändigt eftersom vi har ett stort överskott på platser på äldreboenden i Sollentuna och verksamheten måste anpassas efter det, säger Anna-Lena Johansson (L), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Förutom de 23 personer som i dag bor på Gillbogården berörs ett 20-tal medarbetare av den kommande nedläggningen.

Planerar för en trygg flytt

Vård- och omsorgskontoret har fått i uppdrag att planera en trygg och bra flytt, där tidpunkten för flytten bestäms utifrån rådande omständigheter och beroende på hur pandemin utvecklas.

En tydlig information till både boende och anhöriga ska också säkerställas, från beslut tills att flytten är genomförd. Det finns lediga platser på flera av äldreboendena i kommunen och de boende kommer att få stöd i valet av nytt boende, lovar Pia Bornevi, förvaltningschef för vård- och omsorgskontoret.

– Vi kommer att göra allt vi kan för flytten till andra boenden blir så trygg och bra som möjligt, säger hon.

"Ledsna och förvånade"

Gillbogården drivs av AB Solom som är Sollentuna kommuns eget vård- och omsorgsföretag. Solöm startar nu en omplaceringsutredning för att kartlägga möjligheterna till arbete på annat håll i bolaget för de berörda medarbetarna.

– Vi på Solom är både ledsna och förvånade över att vård- och omsorgsnämnden fattat det här beslutet. Det skapar naturligtvis oro hos både boende, anhöriga och medarbetare vilket inte alls gynnar den tuffa situation som vi just nu befinner oss i med tanke på den rådande pandemin, säger AB Soloms vd Jane Lundström.

Ett omtyckt äldreboende

Gillbogården är ett omtyckt litet äldreboende med mat&rörelse som inriktning. Varje dag lagar boendets egen kock mat i närmiljön. Man har dessutom hanterat den rådande pandemin föredömligt utan någon smitta på boendet, berättar Jane Lundström.

– Insatserna från våra medarbetare har verkligen varit enastående det här året och då känns det extra tråkigt att behöva hantera ett sådant här tråkigt besked, säger hon.

Hela oppositionen är emot nedläggningen berättar Joakim Jonsson (S).

– Att lägga ner ett välfungerande äldreboende mitt under brinnande pandemi utsätter de äldre för stora risker. Anledningen till att Sollentuna har så många lediga platser just nu är att väldigt många avled i covid-19 under våren, säger han.

Vård- och omsorgskontorets plan för flytten ska vara klar i februari 2021.