Gillbogården stängs. Det beslutade vård- och omsorgsnämnden i tisdags. Foto: Sollentuna kommun

Gillbogårdens äldreboende ska läggas ner

I tisdags, den 17 november, beslutade vård- och omsorgsnämnden att äldreboendet Gillbogården i Rotebro ska stängas. Anledningen är att det enligt politikerna finns ett stort överskott av lediga platser på äldreboendena i kommunen.

  • Publicerad 06:40, 19 nov 2020

– Jag förstår att stängningen skapar oro hos boende och anhöriga. Det här beslutet är tyvärr nödvändigt eftersom vi har ett stort överskott på platser på äldreboenden i Sollentuna och verksamheten måste anpassas efter det, säger Anna-Lena Johansson (L), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Förutom de 23 personer som i dag bor på Gillbogården berörs ett 20-tal medarbetare av den kommande nedläggningen.

Planerar för en trygg flytt

Vård- och omsorgskontoret har fått i uppdrag att planera en trygg och bra flytt, där tidpunkten för flytten bestäms utifrån rådande omständigheter och beroende på hur pandemin utvecklas.

En tydlig information till både boende och anhöriga ska också säkerställas, från beslut tills att flytten är genomförd. Det finns lediga platser på flera av äldreboendena i kommunen och de boende kommer att få stöd i valet av nytt boende, lovar Pia Bornevi, förvaltningschef för vård- och omsorgskontoret.

– Vi kommer att göra allt vi kan för flytten till andra boenden blir så trygg och bra som möjligt, säger hon.

"Ledsna och förvånade"

Gillbogården drivs av AB Solom som är Sollentuna kommuns eget vård- och omsorgsföretag. Solöm startar nu en omplaceringsutredning för att kartlägga möjligheterna till arbete på annat håll i bolaget för de berörda medarbetarna.

– Vi på Solom är både ledsna och förvånade över att vård- och omsorgsnämnden fattat det här beslutet. Det skapar naturligtvis oro hos både boende, anhöriga och medarbetare vilket inte alls gynnar den tuffa situation som vi just nu befinner oss i med tanke på den rådande pandemin, säger AB Soloms vd Jane Lundström.

Förvånad. Jane Lundström, vd på AB Solom. Foto: Thomas Carlgren

Ett omtyckt äldreboende

Gillbogården är ett omtyckt litet äldreboende med mat&rörelse som inriktning. Varje dag lagar boendets egen kock mat i närmiljön. Man har dessutom hanterat den rådande pandemin föredömligt utan någon smitta på boendet, berättar Jane Lundström.

– Insatserna från våra medarbetare har verkligen varit enastående det här året och då känns det extra tråkigt att behöva hantera ett sådant här tråkigt besked, säger hon.

Hela oppositionen är emot nedläggningen berättar Joakim Jonsson (S).

– Att lägga ner ett välfungerande äldreboende mitt under brinnande pandemi utsätter de äldre för stora risker. Anledningen till att Sollentuna har så många lediga platser just nu är att väldigt många avled i covid-19 under våren, säger han.

Vård- och omsorgskontorets plan för flytten ska vara klar i februari 2021.

Nytt äldreboende öppnar i Silverdal

I dag finns nio särskilda boenden för äldre i Sollentuna.

Tre av dem – Gillbogården, Edsbergs äldreboende och Nytorp äldre- och korttidsboende – drivs av kommunens eget bolag AB Solom.

Nyligen beslutade vård- och omsorgsnämnden att det stängda äldreboendet Lenalundsgården i Helenelund inte ska renoveras och öppnas på nytt, och nu står det klart att Gillbogården i Rotebro ska stängas.

Däremot öppnas snart ett nytt äldreboende, i Attentos regi, på Johannesbergsvägen i Silverdal. Boendet är helt nybyggt och har inflytt från den 1 december.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Forskare från Sollentuna söker svar om covid-19

Nyheter "Hoppas bidra till forskningsresultat som kan rädda fler liv" Hjärt- och kärlsjukdom och vissa lungsjukdomar ger ökad risk för allvarliga komplikationer för dem som drabbas av covid-19. Därför har Hjärt-Lungfonden delat ut ett akutanslag till PhD Daniel...fredag 27/11 10:50

Person påkörd av buss på fredagsmorgonen

Nyheter Oklara skador En person är förd till sjukhus efter att ha blivit påkörd av en buss i Sollentuna.fredag 27/11 7:48

”Köpare” tog telefon och sprang

Nyheter De hade stämt träff i onsdags klockan 14.30 i Tureberg där säljaren lämnade över sin mobiltelefon till köparen för att han skulle kunna kontrollera den. Men köparen lämnade aldrig tillbaka telefonen...fredag 27/11 6:40