Gillbogården i Rotebro har stängts. Anledningen var att det enligt politikerna fanns ett stort överskott av lediga platser på äldreboendena i kommunen. Foto: Sollentuna kommun

Gillbogården redan tömd – alla äldre har flyttat ut

I november beslutade vård- och omsorgsnämnden att Gillbogårdens äldreboende skulle stängas. En plan för flytten av de boende skulle tas fram och presenteras i mitten av februari – men då hade alla de äldre redan flyttat.

  • Publicerad 12:26, 26 feb 2021

– Vi fick en redovisning av hur flytten hade förlöpt på vård- och omsorgsnämndens möte i går, och alla hade fått sitt första- eller andrahandsval, säger nämndens ordförande Anna-Lena Johansson (L).

Hon berättar att vård- och omsorgskontoret har stått för alla kostnader i samband med flytten.

– En flyttfirma anlitades och packade allt och packade upp igen på det nya boendet, så när de flyttade in var det redan möblerat med deras egna saker. På så sätt kände de igen sig, sådant kan vara viktigt, säger Anna-Lena Johansson.

"Är det tacken det?"

23 personer bodde på Gillbogården när beslutet om nedläggning togs. De flesta av dem har flyttat till antingen Norrgården eller Edsbergs äldreboende.

Till Edsbergs äldreboende flyttas även en stor del av personalstyrkan från Gillbogården flyttats, något som har fått en anställd i Edsberg att reagera.

”Har precis hört att personal sägs upp på mitt arbete (Edsbergs äb) just nu pga Gillbogården ska stänga. Personal därifrån ska komma till oss. Är det tacken det, för att de slitit och tagit hand om alla Coronasmittade under denna pandemi? De ska hyllas, ej sägas upp!” skriver den anställde i ett meddelande till Lokaltidningen Mitt i.

– Solom hade gärna drivit Gillbogården vidare och vi är mycket ledsna över att nedläggningen leder till uppsägningar och omplaceringar. Reglerna i Las gör att alla våra äldreboenden påverkas, inte bara Gillbogården. Många av medarbetarna där har väldigt lång anställningstid vilket ger dem företrädesrätt. Det är tyvärr inget vi kan styra över. Vi måste förhålla oss till de lagar och regler som finns, men jag förstår att det väcker upprörda känslor, säger Jane Lundström, vd på AB Solom.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Populär fritidsgård hotad när kommunen ska spara

Nyheter Ännu inget nytt avtal för den föreningsdrivna gården i stallmiljö Den föreningsdrivna fritidsgården i stallmiljö är både välfungerande och välbesökt. Dessutom erbjuder den trygghet och meningsfull fritid för många tjejer i åldern 12–18 år. Ändå är den hotad.lördag 17/4 9:55

55+ kan få vaccin – om de kommer på stört

Nyheter Kan skriva upp sig på reservlista för överblivna doser Här kan 55-plussarna få sitt vaccin – om det blir doser över vid dagens slut. Knappt har mottagningen i Slakthusområdet öppnat så hänger de på låset.fredag 16/4 15:20

Sollentuna får 5 nya miljoner till ungdomssatsningar

Nyheter Riktat stöd till sommarjobb, lovskola och lovaktiviteter I går antog riksdagen den nya vårbudgeten. Bland annat anslås riktade statsbidrag åt kommunerna till sommarjobb för unga, lovskola och lovaktiviteter. För Sollentunas del handlar det om 5 miljoner...fredag 16/4 14:40