Giljotinen kan bli guldgrepp för Tony Silvernäs

– Jag ska till USA för att gräva guld! Tony Silvernäs har i så fall betalat dyrt för den eventuella VM-titeln i brasiliansk jiujitsu no gi. 39-åringen från Svartbäcken har gjort stora uppoffringar för att nå sitt mål.

  • Publicerad 20:00, 14 nov 2018

Efter fem raka EM-guld är Tony Silvernäs mer än sugen på att komplettera sin gyllene samling med ett första VM-guld.

Sporten är brasiliansk jiujitsu no gi (bjj no gi).

– Jag ska gräva guld i USA.

Närmare bestämt i VM i Anaheim, USA, där världsmästerskapet avgörs den 14-16 december. 39-årige Silvernäs från Svartbäcken i Haninge tävlar i en klass för jämnåriga utövare med bruna bälten, och det handlar om supertungvikt, minus 97 kilo.

Idag har han gått ner från 104 kilo till 99 efter en period med stenhård träning, tre pass om dagen sju dagar i veckan, och strikt kost där socker, pasta och bröd är bannlyst.

– Det är inte kul. När mina barn äter chips med dipp får jag äta gurka med majonäs. Godis går också bort och det är jobbigt eftersom jag är en riktig gottegris.

Mycket bacon och smör

Däremot blir det tre bastanta mål mat om dagen. Frukosten består av ett paket bacon och fem ägg. Till lunch och middag blir det stora köttportioner.

– Jag toppar tallriken med en stor klick smör. Drycken brukar bli vatten med lite salt i.

Tony Silvernäs är ute efter VM-guldet i Anaheim, USA. Foto: Stefan Källstigen

Det kan tyckas vara aningen motsägelsefullt att dessa uppoffringar för att lyckas i VM är värt besväret, särskilt med tanke på att Silvernäs inte gillar att tävla.

– Det är inte kul, jag möter ju en massa människor som vill göra mig illa. Men jag ställer upp eftersom jag är bra och för att mina tränare på Nacka Dojo vill det.

Brasiliansk jiujitsu no gi är en tuff kampsport där man börjar matcherna stående och sedan gäller det att få ner motståndaren på golvet och koppla lås eller stryp. No gi står för att man inte tävlar i traditionella dräkter utan i shorts och tröja.

– Det gäller att få motståndaren att ge upp eller att han blir medvetslös så att domaren eller en läkare stoppar matchen.

Giljotin ett bra grepp

Ett effektivt grepp för att söva motståndaren är den så kallade giljotinen.

– Det är ett stryp som täpper till kroppspulsådern. I senaste EM satt jag fast i giljotinen i två minuter och det kändes som att han jag mötte villa slita av mig skallen. Men jag kom loss och vann matchen.

Andra gånger har det gått sämre.

– Jag har knäckt bicepssenan och fingrar och knän har dragits ur led.

Pungen blev grötig

Värst var ändå det som hände i en match i en annan sport för några år sedan, nämligen shootfighting.

– Jag fick en spark mellan benen så pungskyddet sprack och kulorna lossnade. Min tränare kände efter och sa att det bara var gröt i min pung. Det gjorde otroligt ont. Men jag reste mig upp och slog motståndaren på käften och vann. Sedan åkte jag till sjukhus för operation.


Skriv upp dig på veckans sportsvep – få de bästa nyheterna från Stockholms sportvärld som nyhetsbrev!Fakta

Blir det VM-guld tänder Tony en fet cigarr

Namn: Tony Silvernäs.

Ålder: 39 år.

Bor: Radhus i Svartbäcken med sambon Patricia, dottern Felicia, 13 år, och 16-åriga sonen Gabriel.

Aktuell: Ska tävla i VM i Brasiliansk jiujitsu No Gi.

På meritlistan: Fem EM-guld.

Klubb: Nacka Dojo.

Gillar: Att röka cigarr. ”Vinner jag VM ska jag fira med en fet 500-kronors från Kuba”.

Visa merVisa mindre