Gigantisk japansk filminspelning på Stadion

200 statister och ett stort japanskt filmteam. Stockholms stadion har i veckan intagits av filminspelningen som ska ta tittaren tillbaka till OS 1912.

  • Publicerad 20:00, 19 aug 2018

Vid Östermalmsnytts besök är det sista dagen av fyra som produktionen till den japanska tv-serien "Idaten: Tokyo Olympic banashi" håller till på Stockholms stadion. 200 statister är på plats för att återskapa invigningsceremonin från Olympiska spelen i Stockholm 1912. Tidsenligt grus har placerats ut över de lite för moderna löparbanorna och mängder av unga män klädda som den tidens olympier käkar power-bars mellan inspelningarna.

Det är är inget litet projekt det rör sig om. Efter fyra dagar på Stadion väntar två veckor av inspelning runt om i Stockholm. Handlingen kretsar kring den japanska maratonlöparen Shiso Kanaguri som man länge trodde försvann under maratonloppet i OS 1912. I själva verket bröt han loppet och längs vägen hamnade han hos en familj i Tureberg där han bjöds på hallonsaft och bullar i trädgården, något som också skildras i tv-serien.

– Den japanska delen av inspelningen har förberett sig för det här sedan 2015 då de började jobba med serien. Produktionen är jättestor och bolaget bakom motsvarar ungefär SVT. Serien görs med anledning av att OS går i Japan 2020, säger Claudia Balboa, som är projektledare för den svenska delen av inspelningen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Albin Wägmark, 17 år, är friidrottare i AIK och bjöds in att vara statist genom sitt idrottande. Trots att han inte är helt nöjd med den tidiga 1900-talsfrisyren så har upplevelsen varit positiv.

– Jag hade aldrig hamnat på en filminspelning om det inte vore för friidrotten. Så det känns väldigt häftigt att vara med, även om det idag har varit mycket väntan mellan tagningar, säger han.

Inspelning pågår. Några av de 200 statister som fanns på plats när invigningsceremonin från OS 1912 återskapades på Stadion. Foto: Sacharias Källdén

Erik Hallquist, William Gardell, Markus Lantto, Nils Jonsson och Albin Wägmark väntar på nästa tagning. Foto: Sacharias Källdén