Gigant. Ett av de största fartygen någonsin på Strömmen. Amerikanska landstigningsfartyget USS Kearsarge. Foto: Pelle Strindberg Jutehammar

Gigantisk amerikanare lockade mängder

Sommarvärmen kom tillbaka och spektakulära fartyg mitt i stan. Den kombon drog ner stora folkmassor till Skeppsbron under fredagseftermiddagen.

  • Publicerad 19:00, 3 jun 2022

På en brygga ut från Skeppsbron trängs ett stort antal nyfikna människor i solgasset. Vinden kommer in från sydöst och det är nästan så man känner lukten av vapenfett, diesel och maskinolja från det enorma amerikanska landstigningsfartyget USS Kearsarge.

På bryggan finns Olegs Krupins. Han bor i Lettland, arbetar för ett svenskt företag och är då och då i Sverige för att träffa kunder. Olegs kände inte till att det skulle vara en massa krigsfartyg i hjärtat av Stockholm.

– Jag blev nyfiken när jag först såg de lite mindre som ligger där borta, säger han och pekar mot några ändå hyfsat stora gråa skrov som är förtöjda vid Stadsgårdskajen.

– Sen såg jag den här bjässen och var tvungen att gå och kolla närmare. Det är imponerande men samtidigt oroande.

Olegs förklarar att han tycker det är synd att Sverige som varit alliansfria så länge nu har ansökt om medlemskap i Nato.

– Ni har ju val i höst och jag förstår inte att man inte kan folkomrösta om det då. Jag förstår att det är en annan sak för Finland men ni med över 200 år av fred... Det är en epok som tar slut.

Imponerande

Lite längre bort på kajen står Lise Palerberg, 56 från Älvsjö och väntar på sin sambo.

– Det är mest han som är intresserad, men jag tycker det är imponerande att se båtarna. Det är sällan man får se dessa i Stockholm.

Hur känns det när du ser det enorma amerikanska skeppet?

– När det är USA känner jag mig trygg. Skulle det vara från Sovjet – förlåt, Ryssland, då skulle jag känna "hm, vad gör de här?".

Ska Sverige gå med i Nato eller inte?

– Tja, vi är ju nästan där. Vi kan inte backa nu, går Finland med så måste vi också det. Vi har klarat oss utan Nato och utan hemskheter, men nu är det så nära.

Hemvärnet bevakar

Två herrar i gröna kläder med texten "skyddsvakt" står och håller koll. På magen har de var sitt automatgevär. Det är hemvärnsmännen Samir och Leif som fått det hedervärda uppdraget att bevaka och skydda ett par fartyg, ubåten Gotland och ubåtsbärgningsfartyget Belos som ligger intill Skeppsbron.

– Folk är jätteglada att se oss och tycker självklart det är spännande med de stora båtarna, säger Samir.

Har det varit någon incident hittills?

– Nej, det har varit lugnt. Någon skrek "nej till Nato", men man får ju tycka vad man vill. Annars är folk nyfikna, säger Leif.

En kvinna kommer fram och avbryter:

– Får man fota er? Vad är det som händer egentligen?

Samir bifaller fotoönskningen och berättar att det snart ska bli en stor marinövning i Östersjön och att marinen samtidigt firar 500 år.

– Det är kul med båtarna här, samarbetet mellan alla länder, att det inte bara är lokalt. Och så är det ju sommar och skönt, mycket folk och kul att det händer saker.

Leif och Samir är hemvärnsmän och har som enda uppgift den här gången att vakta och bevaka de svenska fartygen. I natt ska de övernatta på Belos.

De avslutar med att säga att de själva är gamla rävar i hemvärnssammanhang och att de gärna ser friskt blod i organisationen – "gärna fler tjejer, så att vi kan bygga upp ett starkt hemvärn".

– Gå in på forsvarsmakten.se och ansök! Jag tror vi har fått in 20 000 ansökningar bara i år, säger Leif.

Krigsfartygen

Cirka 40 fartyg från 16 olika nationer deltar i övningen Baltops 22 som startar efter helgen.

Svenska försvaret är i år värd för övningen. Sverige deltar med fartyg, helikoptrar, stridsflygplan och personal.

Övningen sammanfaller med marinens 500-årsjubileum, som firas bl a i Galärparken. Av säkerhetsskäl får allmänheten inte gå ombord på fartygen.

Visa merVisa mindre