Giganten Google startar samarbete med Wellstreet i Häggvik

Riskkapitalbolaget Wellstreet som nyligen flyttade från city till The Factory, det gamla ABB-huset i Häggvik, startar en ny inkubator tillsammans med Google.

  • Publicerad 13:40, 26 jun 2019

– Google är unika och deras inkubatorer finns jorden runt. Det här projektet hjälper oss att öppna Sveriges ekosystem mot resten av världen, säger Jessica Rameau, partner och investeringsansvarig på Wellstreet Ventures, till Dagens Industri.

En inkubator är en organisation som ska främja och underlätta nystartade företags väg mot tillväxt och lönsamhet. Inkubatorns främsta uppgift är att erbjuda kvalificerad affärsrådgivning, coachning och nätverk för att underlätta kontakterna med kunder, partners och investerare.

Googles första inkubator i Norden

Det här är första gången som Google Developers Launchpad startar en inkubator i Norden och det sker alltså tillsammans med Wellstreet Ventures i The Factory i Häggvik, inom den delen av Wellstreets verksamhet som arbetar med acceleratorprogram för startups i tidiga skeden.

Inkubatorn öppnar i september men ansökan är öppen redan nu. Mellan tre och åtta bolag kommer att antas, men inget är skrivet i sten enligt Jessica Rameau.

– Jag vill försäkra mig om att de är de rätta bolagen, och kommer arbeta med det här nu under sommaren, säger hon.

Wellstreet bidrar med tidig investering

De bolag som antas ska bland annat erbjudas workshops, coachning, mentorer och kunskap från Googles sida, medan Wellstreet ska bidra med en första investering på mellan 250 000 kronor och 2 miljoner kronor.

Programmet pågår i tre månader vid Wellstreets tech- och innovationshub The Factory i Häggvik.
Tanken är att bygga framgångsrika bolag inom techsektorn, men också att öppna upp Sverige som startup-marknad.

Jessica Rameau kontaktade Google

Jessica Rameau fick nyligen rollen som partner på Wellstreet och det är tack vare henne som Google ger sig in i ett samarbete i Stockholm.

– Jag funderade på Wellstreets plats i det svenska ekosystemet. När jag planerade inför nästa steg kontaktade jag Google Launchpad. De hade ingen inkubator i Norden, men var intresserade, säger hon.

”Gärna minst en kvinnlig grundare”

Just nu letar Wellstreet Ventures efter bolag i tidiga skeden att ta med i inkubatorn.

– Det kan vara alltifrån en idé eller powerpoint till en produkt som redan testats på marknaden. Det viktiga är att de är redo för en investering, och att de har en tydlig plan för hur pengarna ska användas. Och gärna minst en kvinnlig grundare, men det är självklart inget måste, säger Jessica Rameau.

Google: ”Spända på att fördjupa vårt arbete”

Wellstreet Ventures riktar in sig på mindre investeringar i startupbolag som befinner sig på idéstadiet. Hittills har man investerat i ett 40-tal bolag, ofta med 1–2 miljoner kronor per runda.

Inom kort lär det bli fler, och då med Google Developers Launchpad som samarbetspartner.

– Vi ser fram emot att te med det bästa från Google till de bästa entreprenörerna i Norden, och vi är spända på att fördjupa vårt arbete med Wellstreet, säger Kevin O´Toole, chef för den internationella tillväxten för Google Launchpad.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Regeringen miljardsatsar på polisen i Sollentuna och Solna

Nyheter Köper Sörentorp för 1,8 miljarder – "första prioritering är att knäcka gängen" Regeringen har beviljat 1,8 miljarder så att Fortifikationsverket kan köpa Sörentorp i Sollentuna och Solna för polisens räkning. Investeringen är ett led i regeringens arbete med att bekämpa den...fredag 1/7 10:15

Kulturskolan har anmälts för åldersdiskriminering

Nyheter Kvinna född 1984 påbörjade pianokurs – men var för gammal Diskrimineringsombudsmannen (DO) har startat en utredning av Kulturskolan i Sollentuna efter en anmälan från en kvinna född 1984 som fick höra att hon var för gammal för att gå en pianokurs. Beskedet...fredag 1/7 6:36