VACCIN. Socialchefen i Upplands Väsby kommun får sparken efter att ha rundat vaccinationskön. Foto: Mostphotos

Gick före i vaccinationskön –  nu får socialchefen sparken

Socialchefen i Upplands Väsby kommun får sparken sedan han gått före i vaccinationskön. Ytterligare två chefer får en varning.

  • Publicerad 09:25, 5 mar 2021

Utredningen visar att han har agerat på ett olämpligt sätt som allvarligt skadat hans förtroende som socialchef.

I början av februari blev det känt att socialchefen i Upplands Väsby kommun hade tagit den första vaccindosen mot covid-19, trots att han inte ingick i fas 1.

Socialchefen stängs av efter vaccinering

Nu får han sparken. En extern utredning, som då tillsattes av kommundirektör Regina Kevius, visar att han frångick prioriteringsordningen när han tog emot vaccin mot covid-19.

– Utredningen visar att han har agerat på ett olämpligt sätt som allvarligt har skadat hans förtroende som socialchef. Jag har därför i samtal med honom meddelat att han inte längre har mitt förtroende att fortsätta i den rollen, säger Regina Kevius i ett uttalande.

Anmälde sig själva

Enligt utredningen anmälde sig socialchefen och ytterligare två chefer för vaccinering och fick den första dosen, trots att de inte hörde till de prioriterade personalgrupperna. Cheferna anmälde sig via en länk som skickades ut av kommunens vaccinationssamordnare. Även det agerandet kan nu bli föremål för eventuell disciplinpåföljd.

Regina Kevius har tagit beslutet i samförstånd med den politiska ledningen.

– Vi är inne i ett mycket allvarligt skede med en fortsatt pandemi där många väntar på vaccin. Vi som kommun måste värna allmänhetens förtroende i arbetet med att begränsa smittspridningen i Upplands Väsby, säger Regina Kevius.

Texten uppdateras.