Ghettosuperstars drar storpublik

Hiphop är stort i Järva. Störst bland kidsen just nu är hiphopkollektivet Ghettosuperstars, som drar storpublik var de än spelar i landet. Blizzy från kollektivet släppte nyss sin debut-EP Väster om Väster, som handlar om livet i Husby.

  • Publicerad 15:34, 7 sep 2016

”Ser misären från mitt fönster barnen följer samma mönster, soldater här dom faller ner men jag står kvar i mina kvarter..”

Raderna är en del från refrängen till låten Mina kvarter som Blizzy kör med Dree Low på nya EP:n som släpptes den 2 september.

– Det kan låta hårt, men det är så verkligheten ser ut här i Husby. Många som bor här känner igen sig i mina texter och gillar att de utspelar sig här i området. Och de som inte lever här får en inblick i hur det är om de lyssnar på mina låtar, säger Blizzy.

Han heter Hamza Mohamed och kommer från Husby. Rappat har han gjort sedan han gick i femman.

Nu är han 22 år och är en del av rapkollektivet Ghettosuperstars, som består av ett tiotal rappare från Husby, Tensta och Rinkeby, bland annat producenten och låtskrivaren Hasti B, som nyligen släppte en singel, det unga stjärnskottet Elias och rapparen Monti B.

– Alla har egna karriärer och artistnamn, men när vi uppträder tillsammans går vi under namnet Ghettosuperstars, säger Blizzy.

Ghettosuperstars spelade nyligen på Gäcdafestivalen under Tensta Marknad och Mitt i träffade delar av gruppen i KFUM-studion i Kista när de repade inför festivalen.

Energin i studion var hög och stämningen lättsam. Samma dag hade Blizzy släppt sin debut-EP och gratulationerna haglade.

– Vi har jobbat hårt i studion med skivan, så det känns otroligt bra att den är ute nu – den är dunder, säger Blizzy.

I dag är Ghettosuperstars kända i hophopkretsar och de drar fulla hus när de har konserter. Nyligen spelade de i Kristianstad i Skåne. Arrangörerna hade räknat med 200 personer som publik.

– Det kom 2 000. Det var några fans som sov över utanför för att få bra platser på konserten. Ghettosuperstars har blivit så stora, säger Blizzy.

Det hela började i studion på ungdomsgården Reactor då de gick under namnet Krabban.

– Vi var alltid där i studion och gjorde låtar, trots att utrustningen inte var den bästa med trasiga hörlurar och sånt. Vi har fortfarande kvar den där glädjen för musiken som vi hade under Krabbantiden när vi jobbar ihop, säger Hasti B.

På sidan av musiken jobbar Blizzy som elevassistent i Kista och som fritidsledare på KFUM-gården i Kista på kvällarna.

Killarna i Ghettosuperstars är engagerade i sina områden och har bland annat varit med och arrangerat en basketturning för unga i Rinkeby.

– Vi känner att vi vill ge tillbaka på något sätt till orten där vi kommer från, säger Blizzy.

”Han hade talang Deli kastade bort den gängster livet blev nu prio före sporten”