Get ready with me – järfällafilmen vann en Oscar

Efter en hektisk vinnarvecka i Hollywood har järfällasonen Jonatan Etzler kommit hem till Stockholm. – Det har varit fantastiskt, men hektiskt, säger den glada vinnaren till Mitt i.

  • Publicerad 16:00, 18 okt 2018

En lärare (Shanti Roney) på en högstadieskola får se en film gjord av en elev (Miriam Benthe), och blir orolig av innehållet.

Sen hamnar han i en härva han inte kan ta sig ur.

Get ready with me är Jonatan Etzlers examensarbete på Stockholms dramatiska högskola, en kortfilmsthriller på 29 minuter som i förra veckan vann guld under The student academy award i USA.

– Det är det finaste pris man kan få när man gjort en examensfilm. Student academy awards är ju oscarspriset till bästa skolfilm så det känns ju helt fantastiskt.

Jonatan är uppväxt i Järfälla och Get ready with me spelades in på olika håll i kommunen.

Jag tycker om Järfälla. Dels har jag fått hjälp av Järfälla kultur och dels så kan jag Järfälla. Det går att hitta många olika platser att filma på. Jag brukar säga att det är mitt Fårå, säger han.

Från VHS-kamera till Oscarsstatyett

Allt började med en film hemma i TV-soffan. Jonatans pappa förklarade hur det gick till att göra en film och Jonatan bestämde sig för att det var det han skulle syssla med.

Föräldrarna lyckades laga den gamla VHS-kameran, och sen har det bara fortsatt.

– Jag och mina kompisar gjorde film med den där, berättar Jonatan.

Förutsättningarna för att lära sig att göra film i Järfälla var inte så bra, så efter Viksjöskolan blev det Upplands-Brogymnasiet och medieprogrammet. Men idag tror Jonatan att det är bättre.

– Jag var till exempel lärare ett tag på en kurs som kulturskolan hade, så det är nog bättre idag, säger han.

Framtidsvisioner

Jonatan har precis gått ut skolan, vunnit det finaste priset man kan vinna och fått kontakt med en rad producenter i Hollywood. Och kanske är det dit han ska i framtiden.

– Ja, kanske att det blir Hollywood. Det här var ju en väldigt bra chans. Men jag tycker ju om Sverige. Och järfälla. Jag tycker om att göra film här. Men vi får se, nu arbetar jag med att starta upp ett långfilmsprojekt och har precis klippt färdigt en kortfilm. 

Vid sidan av arbetet när han också en liten förhoppning om att i januari, när de Oscarsnominerade till den stora galan avslöjas, få ett positivt besked.

– Nu vann vi det här priset och då har stora delar av Akademin redan sett filmen. Det är inte ovanligt att man sen blir nominerad till den stora Oscarsgalan, säger han. Men det får vi veta först i Januari.

Get ready with me kommer visas på SVT till våren.