Rafael Altez Calderon, från föreningen Den gulliga folkrörelsen. Foto: Anna Z Ek

Gerillaodlare ockuperar mark på Järvafältet

Förening har tröttnat på att Hästa gård är övergivet och har startat en ekologisk odling på marken, utan tillstånd. – Vi har ockuperat marken, för det är för jävligt att allt är övergivet. Man kan inte tillåta det mitt i klimatkrisen, säger Rafael Altez Calderon, från föreningen Den gulliga folkrörelsen.

  • Publicerad 12:02, 6 jul 2018

Sedan i lördags har Den gulliga folkrörelsen demonstrerat utan tillstånd och ockuperat marken på Hästa gård. Genom ockupationen vill de få tjänstemännens och politikernas uppmärksamhet.

– På fem år har de inte gjort någonting av det vi hoppats på. Vi måste hitta nya sätt att behandla vår jord och matförsörjning nu under klimatkrisen, säger Rafael Altez Calderon.

300 pumpor i protest

Aktivisterna, som enligt Rafael Altez Calderon, är omkring femton personer, har ställt upp tält, banderoller och förberett marken.

– Vi kommer idag att planera pumpaplantor, omkring 300 plantor har vi tagit med oss, säger han.

Rafael Altez Calderon arrenderar i dag mark på Hjulsta koloniträdgårdsförening, där han bedriver odling och har sommarjobbande ungdomar.

Men de tycker inte att marken är tillräckligt stor.

”Vi kommer att göra motstånd”

Föreningen har odlat på Hästa gård förut. Mellan 2010 och 2013 drev de Akalla eko-odling där, tills de förlorade tillståndet i samband med att en ny entreprenör tog över gården. Då fortsatte föreningen med en så kallad ”gerillaodling”. Det slutade med att de blev avhysta av Kronofogden.

– Risken finns att vi blir avhysta igen, men den här gången är vi förberedda och vi kommer att göra motstånd, säger Rafael Altez Calderon.

Föreningen lämnade förra året in ett medborgarförslag om ekologiska stadsodlingar på Hästa gård, som stått övergiven i över ett halvår. Tanken är bland annat att låta boende kring Järvafältet delta i odlingarna.

– Alla säger att de är positiva till ekologiska stadsodlingar, men inget händer. Politikerna säger att de är positiva men inget händer, säger Rafael Altez Calderon.

Det vill politikerna med Hästa gård

Politikerna i Stockholm stad fick i april i år svara på Mitt i:s enkätfråga vad de ska göra med Hästa gård om de får bestämma.

– 
Vi vill att gården återgår till att vara ett stadsnära, ekologiskt jordbruk som är öppet för stockholmarna att besöka. Det kommer att ske när bygget av Förbifart Stockholm är slutfört och inte längre riskerar att störa verksamheten, svarade Karin Wanngård (S) finansborgarråd.

Vi vill att gården återgår till att vara ett stadsnära, ekologiskt jordbruk, när bygget av Förbifart Stockholm är slutfört

Karin Wanngård (S) finansborgarråd.

Karin Ernlund, gruppledare, Centerpartiet berättade att det är positiva till medborgarförslaget om eko-odling på Järvafältet.

Bodil Hammarberg är ansvarig tjänsteman och landskapsarkitekt på trafikkontoret. Så här kommenterade hon förra året Den gulliga föreningens medborgarförslag om en jätteodling på Järvafältet:

– Jag tror kanske att odling kan vara en möjlighet, men förutsättningar för odling måste utredas och under ett stabilt ledarskap, organiserat på ett sätt så att det håller över tid, sa hon tidigare till Mitt i.

Mitt i söker Bodil Hammarberg.