Mats Gerdau sågar S–löftet att däcka över motorvägen för att få mer utrymme för idrott Foto: Moderaterna + Mitti

Gerdau: S-löfte om överdäckning oseriöst

– Dom har lättat från jordens yta. Mats Gerdau (M), spar inte på krutet när han kommenterar Socialdemokraternas vallöfte om miljardbygget, ett idrotts- och kulturcampus i Nacka. – Vi blir fler invånare i Nacka, och överdäckningen ska betalas under lång tid, försvarar Khashayar Farmanbar (S).

  • Publicerad 15:49, 3 sep 2018

Lokaltidningen Mitt i skrev tidigare i dag om Socialdemokraternas vallöfte att däcka över delar av Värmdöleden, bygga tre spelplaner på överdäckningen, och därmed frigöra yta för ett idrotts- och kulturcampus på Nacka IP.

För att få utrymme för ett campus på Nacka IP skulle 300 av de planerade 1 000 nya bostäderna på idrottsplatsen, få stryka på foten, enligt S-förslaget.

Kostnaden för S-kalaset: 1 miljard kronor.

Gerdau kommenterar S-löftet

Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande, låter möjligen aningen upprörd när Mitt i ber honom kommentera S-löftet:

– Jag vet inte hur jag ska uttrycka mig, sex dagar före valet kommer S med miljardutspel utan ett ord om hur det ska betalas. Det känns inte seriöst någonstans, S har lättat från jordens yta. Det dom föreslår är världens dyraste fotbollsplaner. Att överdäcka trehundra meter motorväg är det dyraste vi kan göra.

Mats Gerdau fortsätter:

– Vi ska överdäcka motorvägen österut med trehundra meter. Där blir det bussterminal i botten, ovanpå blir det ett lock med en park ovanpå. Den lösningen kostar mellan två och två och en halv miljarder kronor. Att bara lägga lock över motorvägen, det handlar inte bara om att snyta fram några kronor. Förslaget andas desperation.

Försvarar vallöftet

Khashayar Farmanbar (S), försvarar vallöftet:

– Det är topografiskt mycket lättare att däcka över motorvägen på den här platsen än vid Nacka forum. Kostnaden ingår i kommunens totala investeringsbudget fram till 2030 och bygger på att fler människor flyttar till Nacka och att avskrivningstakten på investeringen skulle vara sextio år, vilket betyder ungefär femton miljoner kronor per år. Som vi ser kommer överdäckningen att kunna betalas av med femton  miljoner per år.

Inte nöjd med svaret

Mats Gerdau är inte imponerad över S-kalkylen. Gerdau säger att redan i dag är förväntade ökad skatteintäkter intecknade i andra stora investeringar kommunen planerar, som den redan beslutade överdäckningen av motorvägen vid Nacka forum, nya skolor, och finansieringen av 25 nya idrottsanläggningar i kommunen:

– Oavsett hur lång tid det ska skrivas av på, så är det uppenbarligen lån som tas upp för att finansiera det hela, för sälja mark vill S ju inte, säger Gerdau.

Det skulle bli världens dyraste fotbollsplaner

Mats Gerdau (M)

Gerdau ifrågasätter också att de topografiska förhållandena vid Nacka trafikplats skulle vara lättare att överdäcka på:

– På platsen ligger motorvägen bitvis högre upp än marken på kanterna, vilket gör att man antingen måste gräva ned motorvägen eller ha en väldigt hög mur längs med Värmdöleden och lägga lock över. Det skulle bli världens dyraste fotbollsplaner.